8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Politieke vragen na verzenden belasting aanslagen OZB en WOZ waarde in Zuidplas

Raadleden Ard Bakker (ChristenUnie/SGP) en Leendert Karreman (VVD) hebben schriftelijke vragen gesteld over de verzonden belastingaanslagen voor gemeentelijke heffingen op 23 februari. “De eerste signalen doen vermoeden dat er (gemiddeld) meer dan 4% stijging is doorgevoerd” stellen de raadsleden .

Op de Facebookgroep “Je bent Nieuwerkerker als” reageerden veel inwoners gisteren geschrokken op de hoge aanslagen van de OZB en de waarderingen van de WOZ waarde van de woningen die de gemeente Zuidplas had verstuurd.

Op 20 december 2022 heeft de raad ingestemd met een OZB-verhoging van 4% in 2023 ten opzichte van 2022. Middels een amendement is besloten dat er 1,6% in 2024 wordt gecorrigeerd, waardoor de effectieve stijging “slechts” 2,4% is. Daarom willen ze van het college van B&W weten wat de som is van alle OZB-aanslagen over 2023 en afgaande op het antwoord van die vraag, wat de relatieve stijging van de OZB-opbrengst is tussen 2023 en 2022?

Verder stellen de raadsleden dat “De gemiddelde woningwaarde-ontwikkeling in Zuidplas zou volgens het raadsvoorstel 10,3% zijn. De waarderingskamer komt uit op een waardeontwikkeling van 18,7%. Hoe kan het dat er zo’n groot verschil zit in de veronderstelde waardeontwikkeling waarop het OZB-tarief is gebaseerd en de daadwerkelijke waardeontwikkeling?

Geen variabele afvalkosten

Bakker en Karreman vragen ook hoe het zit met de variabele afvalkosten op de aanslag, die ontbrak op de verzonden aanslagen “Vanaf 1 mei 2022 worden de variabele afvalkosten (ledigingen restafval) niet meer voldaan middels vooruitbetalingen met de afvalpas. Deze kosten zouden achteraf worden berekend op de aanslag gemeentelijke belastingen. Deze kosten zien wij niet terug op de aanslag. Hoe zijn de variabele afvalkosten per 1 mei 2022 in rekening gebracht?“.

De gemeente maakte afgelopen week wel bekend dat de tegoeden op de afvalpassen niet op de aanslag zou staan, maar teruggestort zal gaan worden.

Advertentie