8.5 C
New York
woensdag 24 juli 2024

Gemeente Zuidplas : Handhaving Geertruidahoeve gestart

De gemeente Zuidplas laat weten op persvragen van Gouwe IJssel Nieuws dat de verwaarlozing van de Geertruidahoeve zal worden gehandhaafd op basis van de monumentenwet. Al jaren staat het verlaten rijksmonument aan de Eerste Tochtweg in Zuidplas te verpieteren en de gemeente laat weten dat er geen plannen tot ontwikkeling meer bekend zijn.

Zuidplas laat weten dat er geen informatie is over de toekomstige plannen van de eigenaar. Tot twee maal toe werd er een plan gemaakt maar bleek de ontwikkelaar het plan weer terug te trekken. Op dit moment valt het gebied onder het voorbereidingsbesluit Middengebied voor het toekomstige vijfde dorp. Op tekeningen is te zien dat er in de buurt van de hoeve een ontsluitingsweg komt op de N219.

De eigenaar had eerder subsidie toegezegd gekregen voor de ontwikkelingen. De woordvoerder van de gemeente Zuidplas legt uit :”De subsidie is toegewezen door de provincie Zuid-Holland. De Provincie Zuid-Holland zal de voortgang van de werkzaamheden toetsen aan de door haar gestelde voorwaarden bij de subsidieverstrekking. In het algemeen geldt dat wanneer niet aan de subsidievoorwaarden wordt voldaan deze ook niet wordt uitgekeerd“.

Sloop verboden tenzij herbouw

Van het rijksmonument is bekend dat het niet mag gesloopt worden vanuit de monumentenwet tenzij het in originele staat wordt teruggebouwd. Daarom is er al jaren een roep vanuit de gemeenteraad om strenger te handhaven. Erfgoedvereniging Heemschut heeft meerdere malen de gemeente verzocht om te handhaven maar steeds kwam er een ontwikkeling. De staat van het huidige pand is inmiddels dat het midden gedeelte van de hoeve is ingestort en niet meer voldoet aan de eis van Zuidplas om het wind- en regendicht te houden.

Lees hier het dossier over de Geertruidahoeve

Advertentie