8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

43% van Zuidplassenaren doet vrijwilligerswerk

Vier van de tien Zuidplassenaren doen vrijwilligerswerk. Dat blijkt uit een onderzoek onder het inwonerspanel in opdracht van het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) van Stichting ZO!

Het landelijk gemiddelde van mensen die zich ten minste één keer in twaalf maanden tijd vrijwillig inzetten voor een organisatie of vereniging is 39 procent. Dit blijkt uit cijfers van CBS (2021). In Zuidplas is dit 43% van de inwoners. Nuttig zijn is daarbij het belangrijkste argument om dit werk uit te voeren. Daarnaast vinden de mensen het fijn om kennis en ervaring in te zetten, om jezelf te ontwikkelen en om het eigen netwerk uit te breiden.

Een goede sfeer en een interessante organisatie worden aantrekkelijk gevonden bij het vinden van een vrijwilligersplek. Te druk met werk, met het gezin en het niet voor lange tijd willen binden aan een organisatie zijn de belangrijkste redenen om geen vrijwilligerswerk (meer) te doen. In totaal heeft 23% nog nooit vrijwilligerswerk gedaan en is 34% momenteel niet meer actief als vrijwilliger.

Het VIP heeft dit onderzoek laten uitvoeren omdat het belangrijk is om te weten wat vrijwilligers stimuleert en om inzicht te krijgen in wat mensen ervan weerhoudt om vrijwilligerswerk te gaan doen. Door deze kennis en informatie hoopt het VIP de drempel om vrijwilligerswerk te gaan doen te verlagen zodat het voor inwoners aantrekkelijker wordt om zich als vrijwilliger in te gaan zetten.

Jolanda van der Maas, coördinator bij het VIP: “Vrijwilligerswerk voegt echt iets toe! Het geeft voldoening, waardering en zorgt voor nieuwe ervaringen en contacten. We kijken altijd welk vrijwilligerswerk bij iemand past. En je hoeft er ook niet voor een heel lange periode aan vast te zitten. Soms is vrijwilligerswerk ook je inzetten voor een tijdelijk project, dat ook weer stopt.”

Het VIP in Zuidplas zet zich in voor alle vrijwilligers in Zuidplas. Het adviseert en ondersteunt vrijwilligersorganisaties en mensen kunnen er terecht met al hun vragen over vrijwilligerswerk. Het is er ook voor iedereen die (nog) geen vrijwilliger is, maar dit wel graag zou willen worden. Meer informatie staat op www.stzo.nl/vip. Actuele vrijwilligersvacatures staan op www.inwonersvoorelkaar.nl

 

Advertentie