8.5 C
New York
dinsdag 28 maart 2023

BBB grootste in Zuidplas en Waddinxveen

De BoerBurgerBeweging (BBB) is in zowel Zuidplas als in Waddinxveen de grootste partij geworden tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Dat blijkt uit de eerste tellingen die gisterenavond bekend zijn gemaakt. De partij komt uit het niets en krijgt 15,6 en 16,1% respectievelijk in Zuidplas en Waddinxveen.

Zuidplas

In Zuidplas is Forum voor Democratie de grootste verliezer, de partij gaat van 17,3% naar 3,5% terwijl nieuwkomer JA21 als nieuwkomer 7,1% scoort. De VVD (-3,1%), ChristenUnie (-2,7%) en het CDA (-2,1%) verliezen fors. D66 weet het verlies als landelijke coalitiepartij beperkt te houden. De PVV blijft stabiel, PvdA en SP verliezen wat terwijl GroenLinks en Partij voor de Dieren wint, net als nieuwkomer Volt.

De uitslagen voor de waterschapsverkiezingen worden later deze week bekend gemaakt. De opkomst in Zuidplas was 59.4 % ten opzichte van 60,2% in 2019

Waddinxveen

In Waddinxveen is de BBB, net als in Zuidplas, de grootste partij met 16,1%. Forum voor Democratie verliest fors met 12,7% gevolgd door ChristenUnie (-3,4%), VVD en 50Plus (-1,8%), CDA (-1,5%). Nieuwkomer JA21 scoort in het Gouwedorp 5,2%. De linkse partijen GroenLinks, PvdA en SP verliezen licht en de SGP wint 0,4%. Volt krijgt voor haar eerste verkiezing 1,6% in Waddinxveen.

De uitslagen voor de waterschapsverkiezingen worden later deze week bekend gemaakt. De opkomst in Waddinxveen was 61,2% ten opzichte van 62% in 2019

Advertentie