8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

Tellen, turven en nog een keer hertellen in Parkzoomhal in Nieuwerkerk

Op donderdag 16 maart stonden meer dan honderd vrijwilligers al om 9:00 uur klaar om de stemformulieren te tellen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap van de dag ervoor. Het tellen van 2 verkiezingen op 23 stembureaus was een hele operatie die al maanden van de te voren gepland was.

De bedoeling was dat de stembureaus snel klaar zouden zijn door alleen het aantal stemformulieren per lijst te tellen op het moment dat de stembussen woensdagavond gesloten waren. Uiteindelijk bleek het op een veel stembureaus in Zuidplas toch nachtwerk geworden was. Een aantal nachtbrakers stond deze ochtend toch weer enthousiast klaar om te tellen.

De tellers waren herkenbaar aan een geel hesje, de voorzitters van een telbureau droegen een groen hesje, leden van het gemeentelijk stembureau waren herkenbaar aan het oranje hesje en medewerkers van bureau verkiezingen liepen met een rood hesje. Ondersteunende diensten zoals catering hadden een blauw kleurtje. Na een briefing gingen de vrijwilligers van de 10 telbureau’s in koppels aan de slag.

Hierbij werden de voorkeursstemmen per lijst geteld (waarmee direct een controle was op de stemmen per lijstnummer). Alle stempassen, volmachten en kiezerspassen werden nog een keer nageteld per stembureau. Zo wil de gemeente een accurate verkiezingsuitslag kunnen vastleggen. Hier en daar werden .nog enkele kleine foutjes uit de late tellingen gehaal. Daarna werden de stembiljetten opgerold om 10 jaar opgeslagen te worden.

Burgemeester Weber kwam om 12:30 uur poolshoogte nemen en liet zich informeren door bureau verkiezingen over de gang van zaken. Rond 16:00 uur was men gereed met de monsterklus en konden de procesverbalen worden ingevuld. Op dat moment vertrokken de vrijwilligers, letterlijk en figuurlijk uitgeteld.

Advertentie