8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

SGP-ChristenUnie in Zuidplas grootste partij bij Waterschap – BBB en SGP-Christenunie winnen in Waddinxveen

Met de verkiezingen voor het waterschap van Schieland en de Krimpenerwaard is in Waddinxveen de BBB de grootste partij geworden. Deze partij bleef net de SGP-ChristenUnie voor. De SGP-ChristenUnie werd in Zuidplas net wel de grootste voor de BBB. Een deel van Waddinxveen mocht kiezen voor het Hoogheemraadschap Rijnland en hier werd de SGP-ChristenUnie veruit de grootste.

Zuidplas

De gemeente Zuidplas valt in zijn geheel onder het gebied van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De SGP-ChristenUnie werd bij deze verkiezingen voor het waterschap nipt de grootste partij voor de BBB met een verschil van 17 stemmen. De SGP-ChristenUnie verliest wel 2,2% ten opzichte van de verkiezingen van 2019. Partij voor de dieren, AWP, Goud, JA21 en BVNL wonnen terwijl Ons Platteland, VVD en Water Natuurlijk de grote verliezers zijn.

Waddinxveen

De gemeente Waddinxveen is verdeeld over twee waterschappen: Schieland/Krimpenerwaard en Rijnland. Elke inwoner krijgt een stempas voor het waterschap waarin deze woonachtig is.

Voor Schieland en de Krimpenerwaard was de BBB nipt winnaar voor met 52 stemmen voor de SGP-ChristenUnie te blijven. Die partij verliest ten opzichte van 2019 2,7%. De nieuwkomers zoals Partij voor de Dieren en JA21 doen het goed. Ons Platteland, 50Plus maar zeker ook het CDA krijgen harde klappen worden 2 tot 3 keer zo klein als in 2019. Bij VVD, PvdA en Water Natuurlijk is het verlies iets kleiner gebleven.

Voor de verkiezingen voor het Hoogheemraadschap van Rijnland werd de SGP-ChristenUnie de grootste partij en bleef de nummer 2 BBB ruim voor. Toch verloor de partij hier 5 procentpunten ten opzichte van vorige keer. De nieuwkomers wonnen allemaal maar naast de BBB was JA21 ook een winnaar. De grootste verliezers zijn het CDA,Water Natuurlijk en 50 Plus. De overige partijen verloren minder fors.

Advertentie