8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

1e officiële paal Spek Tuincentrum 2.0 geslagen

Velen zullen deze week de start van het heien van de (in totaal 1200) palen naast het tuincentrum al gezien hebben. Maar na een traject van 5 jaar werd op donderdag 20 april de eerste officiële paal geslagen door Ton v.d. Spek. Ton is de kleinzoon van Teunis vd Spek (82) ook wel ‘het Appelboertje’ genoemd, hij begon op 16 jarige leeftijd met de verkoop van appels en peren, thuis in het schuurtje.

Ton, Martien en Teun v.d. Spek. Drie generaties.

Deze appels en peren kwamen van eigen boomgaard. Teun breidde het assortiment steeds verder uit met o.a. sinaasappels, er heerste toen nog armoede. Teun is nog dagelijks aanwezig voor het ‘draaien van de aardappels’, het vullen van aardappelzakken van 10 kg.

Teun v.d. Spek (82): “Ik verkocht eerst alleen appels en peren, er moest brood op de plank komen.”

De echt grote veranderingen kwamen door de samenwerking met zijn zoon Martien. Hij liet in 2014  een bloeiend tuincentrum naast de versafdeling bouwen. Al 20 jaar lang is Verstoep Architectuur de (creatieve) relatie van de familie v.d. Spek voor het uitwerken van bouwplannen. Nog maar een maand geleden werd de vergunning vrij gegeven voor het bouwen van de uitbreiding van het tuincentrum van 10.000 m2, inclusief magazijn.

Ton ontving als felicitatie van Plomp Funderingstechniek een borrel en kon niet wachten deze te proeven.

Na de officiële opening werd het personeel en publiek uitgenodigd voor een hapje en een drankje.

Teun, zittend bij de patatkraam. Volgens familie nog elke dag betrokken.

Na de versnaperingen kon er een digitale sfeerimpressie bekeken worden in een binnenloods. Hier werd uitgelegd dat er bij de ingang een bloemencel komt en er zal minder op karren verkocht worden als nu. Toch moet het gezellige marktgevoel er blijven, met veel handel voor een leuke prijs. Ook zal er dierenvoeding verkocht gaan worden en komt er een grote speelplek voor de kleintjes. Het pand zal er als kassen uitzien met een afwerking van hout.

Het nieuwe pand wordt ook duurzaam, er komt 1000 m2 aan zonnepanelen. Er zullen in totaal 500 parkeerplaatsen komen waaronder 38 plaatsen met laadpalen. Ook komt er een zogenaamde WKO installatie, een warmte-koude opslag voor de vloerverwarming. Hiervoor zijn 45 boringen in de grond voor nodig.

Aan de uitvoering wordt nog wel gesleuteld. Met 50 palen per dag moet het heien over een maand ongeveer af zijn. De laatste helft van mei begint het betonwerk voor de buitenranden en einde mei begint de echte kassenbouw. Na de bouwvak (in augustus) wordt begonnen met de vloeren storten en dan begint ook het installatiewerk. Naar verwachting kan in november begonnen worden met de inrichting en hoopt de familie v.d Spek halverwege januari 2024 de deuren van het nieuwe pand te openen.

 

Foto’s en tekst: Jacolien Rog

 

Advertentie