8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

VNG wil op korte termijn overleg met kabinet over zorgelijke financiën gemeenten

De Vereniging Nederlandse Gemeenten wil op korte termijn overleg met het kabinet over de mogelijke financiële problemen in 2026 voor gemeenten zoals Zuidplas. In de nieuwe voorjaarsnota staat dat per 2027 er meer geld naar gemeenten gaat komen voor haar taken maar 2026 is er een groot gat voor gemeenten in Nederland van 2 miljard euro. De belangenvereniging voor gemeenten wil dat de opschalingskorting definitief gaat verdwijnen.

Met deze korting hoopte de regering ooit dat kleine gemeenten ging fuseren tot gemeenten van 100.000 inwoners en dwong dit af door fors te korten op financiële middelen. Voor de gemeente Zuidplas is dat is dat 37,50 euro per inwoner per jaar, een tekort van 1.725.000 €. De VNG wil dat deze korting wordt geschrapt aldus voorzitter Jan Van Zanen : “Het in stand houden van de opschalingskorting is voor gemeenten een doorn in het oog. Een onterechte korting omdat de opschaling nooit heeft plaatsgevonden maar wel in de boeken is blijven staan”.

Verbetering zit er wel in de verbetering van het Accress(De jaarlijkse toe- en afname van het Gemeentefonds die voortvloeit uit de koppeling aan de rijksuitgaven) welke was bevroren maar nu weer gaat groeien.

Of dit de negatieve financiële vooruitzichten van Zuidplas gaat verbeteren is nog niet duidelijk, de meicirculaire van de overheid zal hierover meer uitsluitsel moeten geven. De kosten van Jeugdhulp, hogere salarissen vanuit de CAO, kostenstijgingen bij leveranciers en hogere bijdragen voor gemeenschappelijke regelingen zijn andere oorzaken van het financiële gat wat men vreest vanaf 2026. De gemeente is nog voorzichtig maar dit kan tussen de 8 en 10 miljoen euro gaan worden op een jaarrekening van 132 miljoen euro. De gemeente komt hier binnenkort verder op terug naar de gemeenteraad met mogelijke bezuinigingen.

Advertentie