8.5 C
New York
maandag 22 april 2024

Zoektocht bij Klein Hitland naar restanten van steenovens uit de Franse tijd

Stichting Steenovens Klein Hitland gaat op zaterdag 13 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur kleine opgravingen doen bij de Steenovens Klein Hitland. Zij gaan zoeken naar restanten van eerdere ovens, die op de plek stonden waar nu de grootste steenoven met turfschuren staat.

Belastingontduiking?

Door het opruimen van puin van de ruïne van de woning naast de grote steenoven, kwam er zicht op een dikke muur, die overeenkomt met de muur van een dubbele oven die op een oude plattegrond staat van na de Franse tijd (±1815). Volgens de gegevens bij die kaart was dit echter een woonhuis met erf en schuur. Was dit gedaan om onroerendgoedbelasting te ontduiken? Voor een oven betaalde eigenaren namelijk 780 gulden belasting en voor een woning nog geen 40.

Wat ligt er onder de vloer?

Of werden in de turfschuren tot de komst van koning Willem I mensen van elders ondergebracht die het strijdgeweld waren ontvlucht? En kon er daardoor maar één oven worden gestookt? Op steenfabriek Kortenoord werd ook maar een van de twee ovens voor dit bedrag belast. De vloer in de turfschuur waar de opgravingen plaats zullen vinden is gemaakt van IJsselstenen die vroeger in de steenovens werden gebakken. De vloer is eenvoudig weg te halen om eronder te kijken wat we aantreffen. Misschien vinden ze wel de vloer of fundamenten van de oudere ovens.

Doe mee!

Wie ouder is dan 12 jaar, mag de amateurarcheologen van Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) helpen graven en zoeken. Dit gebeurt onder toezicht van een archeoloog die ook de hele dag proefboringen doet in en rond de locatie. De dag start om 10.00 uur met een presentatie door één van de archeologen. Om 11.30 uur en 13.30 uur worden er rondleidingen gegeven over het proces van het maken van de IJsselstenen. De vrijwilligers van SAK kunnen wel wat hulp gebruiken. Vind je het leuk te helpen om een stukje van dit geheim van de steenplaats te ontraadselen? Dan kun je je aanmelden bij steenovenskleinhitland.  Daarna ontvang je de benodigde informatie.

Advertentie