8.5 C
New York
dinsdag 23 april 2024

‘Bijen slachtende’ Aziatische hoornaar rukt op in onze regio

De Rotterdamse bijenvereniging roept de hulp in van inwoners om de Aziatische hoornaar op te sporen. Deze grote wespen staan bekend als moordenaars van bijenvolken. Vanuit het zuiden rukt het insect op en is inmiddels ook in onze regio gesignaleerd.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een grote wesp, die oorspronkelijk in de Himalaya en Zuid China voor kwam. Begin deze eeuw is het insect Frankrijk binnengekomen en heeft zich van daaruit ook naar het noorden verspreid. Het beest is iets kleiner dan de Europese hoornaar. Doordat het hier weinig natuurlijke vijanden heeft en vooral op bijen jaagt, heeft de EU de Aziatische hoornaar als te bestrijden exotische diersoort bestempeld.

Bijenslachter

Judith Kraak van de bijenvereniging maakt zich grote zorgen. “We hebben er hier al vier gespot. Het laat zien hoe snel deze exoot in onze natuur oprukt. De Aziatische hoornaar is een hele agressieve jager die de overlevingskansen van onze volken en wilde soorten nog moeilijker maakt. Omdat het een exoot is, herkennen onze bijen ze niet als vijand en kunnen ze in een paar uur tijd een hele kast honingbijen slachten. Dat zijn 10.000 tot 60.000 bijen”.

Levenscyclus Aziatische hoornaar

Vanaf april bouwt de koningin een eerste nest, waarin ze eitjes legt. Ze voedt vervolgens de larven met gevangen bijen en bouwt het nest verder uit. Als er voldoende werksters geboren zijn en het nest te klein wordt, vliegen ze uit om samen een nieuw nest te bouwen. Dit zomernest hangt meestal hoog in een boom met de grootte van een skippybal.

Herkennen

Hoornaars lijken op wespen die vaak bij ons voorkomen, maar zijn een stuk groter. Vergeleken met de Europese Hoornaar is de Aziatische hoornaar iets kleiner en valt met name het zwarte borststuk en de gele uiteinden van de poten op.

Help met opsporing

De Rotterdamse bijenvereniging en insecteninstituut EIS vragen inwoners om alert te zijn op de Aziatische hoornaars. Via waarneming.nl kunt u deze doorgeven. Voor degenen die na de waarneming ook willen weten waar het nest is, is in deze Vlaamse video de methode hiervoor uitgelegd. De dringende oproep is om zelf niet dicht in de buurt van het nest te komen. Dat is gevaarlijk omdat de hoornaars dan agressief worden.

 

 

Advertentie