8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Zwemwater adviezen mondjesmaat opgehangen

De adviezen voor het negatieve zwemadvies van de ODMH is maar met mondjesmaat opgehangen rond de Zevenhuizerplas NoordOostzijde, alleen rond de Strandgaper staan wat borden. Bij de Willem-Alexanderbaan staat niets terwijl daar wel kinderen na schooltijd aan het zwemmen waren bij de bruggen. Dat blijkt uit een rondgang van Gouwe IJssel Nieuws langs de plas en de roeibaan op 20 juni.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Zuidplas klopt het dat er beperkt aandacht, volgens haar ligt de eerste actie bij de Omgevings Dienst Midden Holland (ODMH). “Als de waterkwaliteit onvoldoende is neemt de ODMH maatregelen. De ODMH kan dan het zwemmen ontraden (waarschuwing of negatief zwemadvies) of zelfs een zwemverbod instellen.  In de Zevenhuizerplas zijn 2 officiële zwemlocaties aangewezen: Zevenhuizerplas Strand Noordwestzijde en Zevenhuizerplas Nesselande. De overige locaties in de Zevenhuizerplas zijn dus geen officiële zwemlocaties en op eigen risico“. Wie op een zonnige dag langs de plas loopt of fietst ziet op meerdere plekken mensen in het water gaan. Vooralsnog lijkt het alleen de kant van Nesselande over te slaan omdat daar minder natuureilandjes die een grote vogelpopulatie kennen.

Dat er zo weinig borden staan is volgens de gemeente Zuidplas voldoende, alleen als er grote nood is kan overwogen worden om meer borden te doen maar ze legt de bal neer bij de beheerder : ‘De borden die er nu staan zijn voldoende voor de informatieverstrekking. Maar in nood en hoge urgentie zijn in overleg met de beheerder aanpassingen bespreekbaar. In dat geval vraagt ODMH de beheerder van de locatie om extra borden te plaatsen. In dit geval is dat Staatsbosbeheer die voor het Recreatieschap Rottemeren het beheer doet“.

Uiteraard vroeg Gouwe IJssel Nieuws ook aan Zuidplas of er meer gecommuniceerd gaat worden. De woordvoerder vertelde dat dit via de website en via social media gebeurd. Zuidplas heeft inmiddels de waarschuwingen ook haar website gezet. De social media moet nog bijgewerkt worden want behalve op het toeristische “Beleef Zuidplas” is hier nog niets gemeld.

Advertentie