8.5 C
New York
maandag 22 april 2024

Voertuigcriminaliteit aangepakt met dwangsommen van college B&W Zuidplas

Onlangs werden door de politie drie verdachten van voertuigcriminaliteit aangehouden. In Nieuwerkerk aan den IJssel probeerde een van de verdachten een motorfiets te stelen. Hij werd heterdaad betrapt. Twee andere verdachten vielen voor de politie op omdat zij diep in de nacht in Zevenhuizen op verdachte wijze met hun auto rondreden en de omgeving mogelijk verkenden.

De politie was op dat moment extra alert vanwege een autodiefstal eerder die nacht in een buurgemeente. Bij controle van het voertuig van de verdachten trof de politie meerdere werktuigen waarvan bekend is dat die bij voertuigdiefstal gebruikt worden. De drie verdachten bleken allemaal al bekend te staan voor onder meer inbraak in voertuigen en/of diefstal/heling daarvan.

Dwangsom opgelegd

De politie maakte in alle gevallen proces-verbaal op en informeerde ook het team Veiligheid van de gemeente over de bevindingen, met het verzoek of bestuurlijke maatregelen genomen konden worden. Het team Veiligheid heeft namens het college van burgemeester en wethouders vervolgens hoge dwangsommen opgelegd aan de betreffende personen.

De dwangsommen zijn bepaald op €2500,- met een maximum van €10.000,-. Deze bedragen moeten de overtreders betalen als zij opnieuw de fout in gaan. Blijkt het maximum bereikt, dan kan dit bedrag aanmerkelijk worden verhoogd. Ook het strafrechtelijk proces blijft plaatsvinden en staat hier dus los van.

Met een combinatie van strafrechtelijke en bestuurlijke aanpak probeert Zuidplas overtreders aan te pakken en tegelijkertijd barrières op te werpen om herhaling te voorkomen.

Advertentie