8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Gemeenteraad stemt in met PRO ondanks veel twijfel en onzekerheden

De gemeenteraad heeft tijdens de laatste vergadering unaniem ingestemd met het Perspectief Ruimtelijke Ontwikklingen (PRO) ondanks dat raadsleden twijfels hadden over de haalbaarheid en er veel onzekerheden zijn door de alles behalve rooskleurige financiële toekomst van de gemeente.

Diverse raadsleden vroegen of er wel genoeg ambtenaren om deze ambities uit het PRO uit te voeren in combinatie met de plannen voor het vijfde dorp. Wethouder de Haas (VVD) kon de raad daarin gerust stellen, er is volgens hem genoeg personeel. Over de Groene Zoom was hij wel duidelijk, dit moet ook voor hem een groene buffer tussen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel blijven.

Een van de onderwerpen die gemeenteraadsleden aanhaalden was het verwachtingsmanagement of te wel kunnen we doen wat we aan de bewoners beloven. Zo werd er naar de manier van participatie en informeren gewezen waarbij volgens raadsleden dat zowel voor het IJsselpark als de Batavierlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel veel reacties hebben opgeleverd bij diverse politieke partijen. Wethouder Zijlstra vertelde dat hij bezig is met een digitaal platform waarmee straks informatie beter bij bewoners terecht kunnen komen.

Eigenaar Geertruidehoeve dient WOO verzoek in tegen gemeente

Uiteraard kwamen de eeuwigdurende projecten weer ter sprake. Zo vroeg raadslid Meppelink (CDA) naar de status van het Posthuis in Moordrecht en de Geertruidahoeve in Nieuwerkerk. Volgens wethouder Schuurmans (ChristenUnie/SGP) is de ontwikkelaar nog aan het kijken maar voor hem staat het wel vast dat dit project nooit meer winstgevend gaat worden. Daarom kijkt hij nu met de ontwikkelaar hoe ze eruit kunnen komen. Op de vraag of het aanzicht te verbeteren om te gaan slopen, ligt bij de ontwikkelaar en zolang de oplossing niet nabij is, wil deze niet slopen. Over de Geertruidahoeve kon wethouder Klovert (D66) weinig vertellen behalve dat de eigenaar een WOO (voorheen WOB) verzoek heeft gedaan naar de gemeente Zuidplas.

Recreatiewoningen

Wethouder Klovert ging in op de vraag nu lijkt dat de regels voor recreatiewoningen omzetten naar woonwijken mogelijk gemaakt wordt gemaakt vanuit de Rijksoverheid. Klovert is blij met de handreiking van de minister maar ook hierin is het bouwbesluit de grote dwarsligger aldus de wethouder. Volgens hem komt men wel op alle parken wel iets tegen waar het bouwbesluit eten in het roet gooit. Maar hij blijft hoop houden dat het bewegen van de Rijksoverheid en de provincie in de toekomst meer gaat opleveren.

Globale planning IBOR

Wethouder Zijlstra (CDA) gaat met zijn team kijken hoe er in de toekomst voor de integrale beheer openbare ruimten (IBOR) plannen gecombineerd kunnen worden om zo goedkoper uit te zijn. Toch verwacht hij dat projecten verschoven gaan worden in de planning, al kan het niet altijd omdat bijvoorbeeld de verkeersveiligheid in gevaar kan komen of uitstel echt niet langer kan. In deze PRO zijn dan ook geen nieuwe projecten opgenomen en zijn er al een paar kleine verschuivingen ten opzichte van het jaar ervoor. De planning per dorp is vooralsnog:

Advertentie