8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Kinderopvang op sociaal medische indicatie wordt gelijk gesteld aan kinderopvangtoeslag in Zuidplas

De gemeente Zuidplas heeft de kinderopvang op een sociaal medische indicatie (SMI) gelijk gesteld aan de regels van de kinderopvangtoeslag van de belastingdienst en deze regeling niet meer laten vallen onder de bijzondere bijstand. Hiermee wordt deze regeling versoepelt voor ouders die deze nodig hebben en hoopt Zuidplas zorgmijding te voorkomen. Dat laat het college van B&W weten aan de gemeenteraad in een informatienota

Als een stel gezamenlijk werkt en een of meer kinderen gaat naar de kinderopvang is er in Nederland een kinderopvangtoeslag. Deze toeslag wordt door de belastingdienst uitgekeerd maar alleen als beide ouders werken.

Wanneer niet beide ouders werken is er geen recht op kinderopvangtoeslag. Toch kan op grond van een sociaal medische indicatie noodzaak zijn om gebruik te maken van kinderopvang. Een SMI wordt om twee redenen afgegeven. Enerzijds omdat kinderopvang voor de ontwikkeling van het kind noodzakelijk is. Anderzijds vanwege een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperking van de ouder/verzorgende. Daarbij is dan vastgesteld dat één of meer van deze eperkingen bij de ouder(s) kinderopvang noodzakelijk maken. De SMI wordt afgegeven door onder andere de GGD.

Tot nu toe was de SMI onderdeel van de bijzondere bijstand en hanteert daarom ook de draagkrachtregels van de bijzondere bijstand houden in dat een inwoner van al het inkomen boven de 110% bijstandsnorm 35% bijdraagt in de betreffende kosten. Met deze regeling liep de eigen bijdrage voor ouders al snel op. Door de relatief hoge eigen bijdrage in de kosten van gezinnen waarvan één ouder werkt en er kinderopvang op basis van SMI is ontstaat er een onwenselijke situatie, namelijk dat er een indicatie voor kinderopvang op basis van SMI wordt afgegeven (bijvoorbeeld door jeugdverpleegkundige), maar dat ouders van de daadwerkelijke kinderopvang afzien.

De gemeente Zuidplas verwacht dat er niet veel gebruik van gemaakt zal worden maar voor wie in het verleden door de regeling geen gebruik kan maken, zijn nu geholpen met deze regeling. Deze wordt uitgevoerd door de IJsselgemeenten.

Advertentie