8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Voorzieningenrechter: gemeente weegt belangen ondernemers Kleine Vink onvoldoende mee

De gemeente Zuidplas heeft volgens de rechtbank onvoldoende aangetoond dat de belangen van de ondernemers op bedrijventerrein de Kleine Vink zijn meegewogen bij het besluit om tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen neer te zetten op het bedrijventerrein. Dat blijkt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter die in handen is van Gouwe IJssel Nieuws.

Twaalf ondernemers hebben bezwaar ingediend bij de gemeente tegen de bouw van de huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen. Ondanks het bezwaar ging de bouw op het bedrijventerrein door. Daarom hebben de ondernemers een kortgeding aangespannen tegen de gemeente. De uitkomst is dat de bouw, tot dat het bezwaar is behandeld, wordt stilgelegd.

De rechtbank geeft aan dat de zorgen die een de ondernemers hebben rondom parkeren en milieu zonering (bijvoorbeeld geluidsoverlast) begrijpelijk zijn. De gemeente zou hier onvoldoende onderzoek naar hebben gedaan aldus de rechtbank. De motivering van de gemeente op deze onderdelen schiet tekort. De rechtbank geeft aan dat, hoewel de gemeente meer onderzoek zou kunnen doen en daarmee de motivering zou kunnen verbeteren tijdens de bezwaarperiode, dit een belangrijk punt is voor de ondernemers.

De gemeente heeft bij de rechtbank aangegeven dat de Oekraïense vluchtelingen vanaf 9 oktober op de Kleine Vink moeten worden opgevangen. Op die datum loopt het huurcontract van de Oase (voormalig Rabo-gebouw) in de Nieuwerkerkse wijk Dorrestein af. Echter gaan de ontwikkelplannen van deze locatie voorlopig niet door na vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State. Op de vraag van de rechter of de gemeente al met de verhuurder van de Oase gesproken heeft over een mogelijke verlenging van het huurcontract gaf de gemeente aan dat dit nog niet besproken is met de verhuurder omdat men eerst de uitspraak van het kortgeding wilt afwachten.

De rechter besluit om de bouw van de huisvesting op de Kleine Vink stil te laten leggen tot 4 weken na uitspraak van de bezwaarcommissie.

Advertentie