8.5 C
New York
zondag 10 december 2023

Leerlingen uit vijf Europese landen enthousiast naar huis na projectweek bij Comenius Lyceum

Zo’n 25 leerlingen en een tiental docenten uit verschillende Europese landen maakten de afgelopen week kennis met Nederland en zijn cultuur, via een uitwisselingsproject met het Comenius Lyceum in Capelle aan den IJssel. Ze gingen enthousiast terug naar huis, met in hun tas een deelnamecertificaat, uitgereikt door rector Bas Visser. 

De gasten kwamen dit keer uit Bulgarije, Italië, Litouwen, Roemenië en Turkije. Hun scholen doen samen met het Comenius Lyceum mee in een project van de Europese Unie over ‘Active to Strengthen European Values’ (Actief om Europese waarden te versterken)’, in het kader van het Erasmus+-programma van de Europese Unie. Nu ontving de Capelse school de buitenlandse deelnemers, op andere momenten tijdens de loop van dit project gaan Comeniusleerlingen naar de partnerscholen in genoemde landen. De buitenlandse leeftijdgenoten verbleven voor het grootste deel bij gastgezinnen van Comeniusleerlingen, alle begeleidende docenten hadden onderdak in een hotel.


Fake News
Als thema voor het bezoek was door de organisatoren gekozen voor Fake News. De leerlingen volgden hierover lessen op het Comenius Lyceum – uiteraard na een rondleiding door de school –, ze verwerkten wat ze hoorden tijdens groepsopdrachten, ze deden workshops met elkaar en debatteerden een middag lang met elkaar in het Capelse gemeentehuis.
Midden in de projectweek bezochten ze de Nieuwe en Oude Kerk en het Prinsenhof in Delft, als introductie op de Nederlandse cultuur. Vrijdagochtend waren ze te gast bij de vakgroep Logopedie van de Hogeschool Rotterdam om te leren over stemgebruik bij spreken in het openbaar. Vrijdagmiddag was er voor de Bulgaarse en Turkse deelnemers nog een rondvaart in de Rotterdamse haven; de teams uit de andere landen waren toen al vertrokken.

Wat is er geleerd?
Een aantal leerlingen gaf donderdagmiddag tijdens de uitreiking van de certificaten antwoord op de vraag wat ze hebben geleerd over Europese waarden. Duru, een leerlinge uit Turkije, vond het fijn om haar spreekvaardigheid Engels te verbeteren, en kennis te maken met de Nederlandse en Indonesische keuken. Lucia uit Italië noemde het debatteren in het Engels een hoogtepunt. Trouwens het hele bezoek is een unieke ervaring, zei ze. Ze vond het boeiend om kennis te maken met andere denkwijzen.
Tot slot reageerde Pijus uit Litouwen vol lof op de week: die kón niet beter. Hij heeft coole vrienden gemaakt, zoals de Comeniusleerling bij wie hij logeerde. En Rotterdam vond hij een geweldige stad waar je je nooit hoeft te vervelen. Het was hem heel duidelijk geworden in Nederland: met een goed team kun je meer bereiken. “Without teamwork no dreamwork!’ Als dat geen Europese waarde is!

Meer informatie: www.comenius.nl

Advertentie