8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Bijna helft reconstructieplannen Zuidplas vooruitgeschoven door financieel tekort

Bijna de helft van de reconstructieplannen van de gemeente Zuidplas zijn vooruit gezet in de planning. Hiervan zijn er een aantal zelfs op de lange baan geschoven en worden pas na 2031 uitgevoerd. Dat blijkt uit het raadsvoorstel voor de begroting 2024.

Alleen plannen die niet konden wachten, worden nu nog uitgevoerd. Zo waren een aantal projecten al aanbesteed en kunnen hierom niet gestopt worden. Andere zaken zoals mogelijk gevaar bij niet uitvoeren voor weggebruikers, afspraken voor cofinancieringen met andere overheden of technisch niet mogelijk om uit te stellen.

Maar niet alleen het grote onderhoud, ook klein onderhoud is een op een lager niveau gezet voor de dorpscentra en de begraafplaatsen. Daar werd voorheen op beeldkwaliteitsniveau B beheer op uitgevoerd. Dat geldt ook voor de groenvoorziening en de reiniging in de dorpen, welke net als begraafplaatsen en dorpscentra naar kwaliteitsniveau C gaat. Uit het IBOR plan van de gemeente Zuidplas worden kwaliteitsambities uitgedrukt in kwaliteitsniveaus: A+ (zeer hoog), A (hoog), B (basis), C (laag) en D (zeer laag). Met andere woorden, het kwaliteitsniveau van Zuidplas daalt naar algeheel “Laag”.

Maar voor de dorpen is er dus niet alleen rommeliger beeld de aankomende jaren als vooruitzicht met deze begroting, slechts 28 van de 49 geplande opknapbeurten gaan door. Wethouder Zijlstra benadrukte dat buiten deze projectenlijst uit de PRO, ook diverse kleine projecten niet door gaan. Hier vallen ook plannen onder die al jaren worden verwacht door de inwoners en gemeenteraad zoals de Dalen en Veldenbuurt in Nieuwerkerk en de burgemeester Klinkhamerweg in Zevenhuizen. Hieronder een overzicht per dorp:

Moerkapelle

In Moerkapelle zijn al veel projecten gestart, van de zes projecten wordt er slechts 1 vooruit geschoven, de reconstructie van de Raadhuisstraat. Deze uitvoering wordt verwacht tussen 2027 en 2030.

Moordrecht

In Moordrecht gaan van de negen projecten uit de PRO er nog maar vier door. Deze zijn al zover of kunnen niet wachten. Hieronder valt het opknappen in het Oude Dorp rond het Vleerplein, de Middelweg, de Wethouder Visweg en het reeds gestarte Rijksweg-Noord langs de A20. Land voor water, bloemenbuurt, Hoge Schielandse Zeedijk Oost en Vijfakkers komen pas tussen 2027 en 2030 aan de beurt, Westeinde boven pas na 2030.

Nieuwerkerk aan den IJssel

Door de enorme groei eind jaren 60 en jaren 70 is onderhoud voor bepaalde delen van Nieuwerkerk zeker geen luxe. Daarom stonden er 29 projecten op de rol tot 2027 in de PRO. Hiervan gaan er nu nog maar slechts 13 door. Projecten Parallelweg Noord, Albert van ‘t Hartweg, ‘s-Gravenweg, Europalaan, het Europalaanpark, het Bückeburgpark, Batavierlaan/Kerklaan, Bosveen/Rietveen, Laan van Avantgarde, Dorrestein-Noord en de 2e Tochtweg Zuid gaan wel door maar alle andere projecten zijn uitgesteld.

De volgende projecten worden tussen 2027 en 2030 uitgevoerd: Dorrestein-Zuid, Hoogeveenen, Groenendijk fase 2, Europalaan Fase 2, Zuidplaslaan/Raadhuisplein en de Wijk Kleinpolder. Na 2030 komen pas de volgende projecten aan de beurt, tenzij er eerder moet worden ingegrepen en er budget is: De 2e Tochtweg Noord, Ringvaartlaan, Dalenbuurt, Veldenbuurt, het IJsselpark, het Essepark en het Kleinpolderlaanpark.

Zevenhuizen

In Zevenhuizen gaan alleen nog de projecten Midden-West en het Hazeveld – Wielewaal door, de Middelweg komt tussen 2027 en 2030 aan de beurt. De projecten Noordelijke Dwarsweg fase 2 en 3, het Nijverheidscentrum, Zevenhuizen Zuid-West en Zuid-Oost, de Burgemeester Klinkhamerweg en de Swanlaweg komen pas na 2030 aan de beurt, net als de Wollefoppenweg in Oud Verlaat.

Op dinsdag 7 november zal de gemeenteraad de begroting behandelen in een marathonzitting, waarbij naast de bezuinigingen ook een verhoging van de OZB van 23,3% wordt voorgesteld. De vraag is hoe bijvoorbeeld NEZ en PvdA/GroenLinks reageren nu de Velden- en Dalenbuurt pas na 2030 aan de beurt komen.

Advertentie