8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Massale vissterfte houdt aan in Moordrecht (video)

In Moordrecht is er massale vissterfte in zowel de Ringvaart van de Zuidplaspolder als ook in andere wateren in het IJsseldorp. Deze sterfte wordt veroorzaakt voor een enorm gebrek aan zuurstof in het water, ondanks de enorme inzet met extra pompen en vangen van levende vissen door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard(HHSK). Volgens meerdere bronnen is er sprake van twee maar ook mogelijk een derde oorzaak.

Vermoedelijk zijn er duizende vissen al doodgegaan. De kleine vissen worden opgegeten door de meeuwen, de grote drijven rond in het water waardoor er in het dorp een behoorlijke stank langs het water is ontstaan.

Vissen redden het niet in de Ringvaart

In de Ringvaart wemelt het van de dode vissen en werd er zelf en dode meerval gevonden van 2 meter lang. Sinds de brand vorige week in Moerkapelle is het zuurstofgehalte drastisch omlaag gegaan doordat er mogelijk bluswater via het gemaal in de Ringvaart is gekomen. Op dit moment probeert het HHSK met vers water vanuit de Gouwe en de Rotte naar de Snelle Sluis te laten stromen om op die manier het zuurstofgehalte te laten stijgen. Dat is normaal 6% tot 8% maar haalt nu maar waarden van 0,28% en 0,56%.

Volgens een kenner sterven nu de waterluizen, ook die komen nu boven drijven. De waterluis is een bron van voeding voor alle vissen. Maar volgens bronnen kan het behalve de brand ook een externe stort zijn geweest die de situatie nog erger maakt. Op dit moment draaien er in het Abraham Kroesgemaal, naast de electropompen, ook de dieselpompen om het zuurstofarme water af te voeren. Dit is in de omgeving van het gemaal goed te horen.

Dode vissen in het Waaltje

In het Waaltje, nabij het Westeinde langs de dijk, wemelt het ook van de vissen. Maar naast dode vissen drijft hier ook WC papier en ontlasting rond. Volgens meerdere mensen is hier sprake geweest van een overstort van het riool in het water. Normaal kan men dit wel doorspoelen met vers zuurstofrijk water uit de Ringvaart maar dat kan nu niet.

Reddingsactie

Ondertussen is vanaf afgelopen zondag Willem van den Heuvel bezig met het redden van de vissen. Deze voormalige karperkweker heeft nog de huisvesting en gaat het water in om karpers en andere vissen te redden. Dit is niet zonder gevaar omdat door de uitwerpselen er de e.coli bacterie kan worden verspreid. Maar voor Willem is het welzijn van de vissen even belangrijker. Het waterschap heeft beroepsvissers ingeschakeld om vissen te redden. Naast het Waaltje zijn er ook inmiddels dode vissen aangetroffen in het water bij het Land voor Water.

Onderzoek naar stoffen in water

Waterschap HHSK heeft naast de enorme inzet ook haar communicatie steeds open staan, in schril contrast van de gemeente Zuidplas die na een week van vissterfte en onrust, nog geen woord over dit heeft gerept, ondanks dat het riool van Zuidplas is. Hoe groot de concequenties zijn voor de visstand is nu nog niet te zeggen maar de opeenstapeling van de oorzaken kan leiden tot een laag aantal vissen in de wateren. Het waterschap heeft de chemische analyse van de stoffen in het water van de Ringvaart nog in onderzoek.

Advertentie