8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Zuidplas gaat te hoge OZB terug betalen

De gemeente Zuidplas gaat bij de volgende aanslag van gemeentelijke belastingen de teveel betaalde OZB van 2023 terug betalen. Dat laat het college van B&W weten in een informatenota aan de gemeenteraad. Hoe groot het exacte bedrag is, kan de gemeente nog niet vaststellen omdat er nog bezwaren lopen.

Volgens de nota bleek bij de aanslagoplegging in februari/maart 2023 de daadwerkelijke stijging van de WOZ-waarden nog hoger te liggen dan waarmee met de vaststelling van de tarieven rekening was gehouden. Jaarlijks maakt de gemeente een schatting van deze WOZ en aan de hand daarvan wordt een percentage vastgesteld, welke de OZB belasting vormt.

De hogere WOZ-waarden hebben daarnaast ook geleid tot een viervoud aan bezwaren in vergelijking tot voorgaande jaren. De gemeente Zuidplas wijkt daarbij overigens niet af van het landelijke beeld. Een dergelijke toename heeft een grote invloed op de beschikbare (zeer vakinhoudelijke) capaciteit op de toch al krappe arbeidsmarkt. Dit zorgt voor een uitdagende situatie voor de WOZ-uitvoering, waarbij enerzijds de bezwarenafhandeling adequaat aangepakt moet worden en anderzijds de nieuwe herwaarderingsronde met peildatum 1-1-2023 vormgegeven moet worden.

De voorlopige schatting is er tussen de €500.000 en €700.000 teveel betaald is. Na een motie op initiatief van de VVD en ChristenUnie/SGP die gesteund werd door de gemeenteraad, moet Zuidplas dit bedrag bij de aanslag van 2024 terug betalen. Hiermee zal, als de gemeenteraad hiermee dinsdag instemt, de verhoging tussen de 16,9% en 18,7% komen voor 2024 in plaats van de aangekondigde 23,3%. Dit zal uiteraard verschillen per aanslag omdat niet iedereen dezelfde WOZ waarde heeft.

Advertentie