8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

OZB verhoging bijna gehalveerd na lang raadsdebat Zuidplas

De verhoging van de OZB is ongeveer gehalveerd na een 9 uur durende gemeenteraadsvergadering in de gemeente Zuidplas. De verhoging zal naar schatting nu uitkomen op 12 tot 13% in plaats van 23,3%. Naast het halveren van de begroting zijn er diverse zaken omgedraaid. Hierbij de besluiten die iwnoners direct raken in een notendop:

  • De verhoging van de Rioolheffing per jaar van € 6 gaat niet door
  • De Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) voor mantelzorgers blijft
  • De 20% verhoging voor begraven gaat niet door
  • Het onderhoudsniveau van onderhoud op begraafplaatsen blijft op oude niveau
  • De indexatie op subsidies aan verenigingen gaat wel door
  • De OZB zal, met andere gevonden posten , ongeveer 13% ipv 23,3% stijgen.

Het vooruitschuiven van de onderhoudsprojecten bleek een fors onderdeel van het debat maar hierin werd, behalve een toezegging dat er steeds naar prioriteiten wordt gekeken, niks toegegeven. Wethouders De Haas (verkeer) en Zijlstra (openbare werken) bleven bij de planning die nu is afgegeven.

Geld voor het terugdraaien van onderwerpen werd gevonden in een vermindering van inhuur, een stelpost groei te verlagen, het positief begrotingssaldo van 100.000€ in te zetten, structureel saldo in de begroting te gebruiken en BUIG gelden (voor uitkeringen) te gebruiken.

Tijdens het debat was er over het algemeen veel discussie maar vooral de VVD, coalitiegenoot, ging er soms pittig in. De oppositie (SP, PvdA/GroenLinks en NEZ) voelde zich niet echt gehoord en besloot uiteindelijk tegen de begroting te stemmen.

Raadslid Paul van Drenth van NEZ mocht de spits afbijten in het debat en viel voor over de manier waarop de Dalen- en Veldenbuurt voorlopig weer geen onderhoud krijgt:

Het is dan ook bijzonder wrang dat u bewoners van koopwoningen voor het wonen in een wijk, waar de beleving van achteruitgang en verpaupering steeds groter wordt, beloond met een voorgestelde, ridicule verhoging van de OZB. Dan zakt de grond tweemaal weg onder je voeten weg: eenmaal door verzakkingen en eenmaal door een financiële extra woonlast…

Van Drenth hamerde er op dat Zuidplas meer is dan alleen het vijfde dorp en dat het afwentelen van de tekorten van dit Vijfde Dorp niet op de inwoners mag gebeuren. Hij uitte wel zijn zorgen over de verkeersveiligheid :

Maar voorzitter, hoe zit het met de verkeersveiligheid in onze gemeente? Worden de door de inwoners en gemeente erkende gevaarlijke verkeerspunten in onze gemeente ook slachtoffer van de bezuinigingsdrift? Zo niet wanneer worden zaken opgepakt? Het Raadshuisplein oversteken is er in de jaren niet veiliger op geworden…

Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) bood wethouder de Haas een agenda aan met alle Christelijke feestdagen. De partij was teleurgesteld dat er twee informatieavonden waren op de ‘Dankdag voor Gewas en Arbeid’, een dag waarop veel mensen naar de kerk gaan. Verder baarde Van der Spek het zorgen dat er te weinig geld is voor de landelijke taken

Er hangen donkere wolken boven Zuidplas en dat komt goed naar voren in deze begroting. Aan de ene kant bezuinigen en aan de andere kant lasten verzwaren. Welk gemeentebestuur zit hier nu op te wachten? Maar duidelijk is dat een en ander wel het gevolg is van stijgende inflatie en gevolgen op andere terreinen en de geopolitieke situatie. Maar ook van beleid van de Rijksoverheid. Wel taken afschuiven naar de gemeenten, maar de knaken die erbij horen in eigen zak houden. En ja, dan gaat het bij ons wringen. En dat zien we terug in de begroting.

De partij wil geen korting op preventieve taken van de zorg en ook niet op de korting van de Huishoudelijke Hulp Toelage, die geschrapt lijkt te worden.

Uit een technische vraag blijkt dat € 55.000 wordt bezuinigd op de mantelzorgers die vouchers ontvangen voor huishoudelijke hulp. Zij zijn het goud in onze samenleving en voorkomen moet worden dat mantelzorgers hierdoor zelf terechtkomen in het reguliere circuit van WMO ondersteuning. Hiervoor dienen wij een amendement in samen met de SP.

Raadslid Martin Damen (PvdA/GroenLinks) kwam ook terug op te weinig geld van de overheid voor de taken en durfde het zelfs een onbetrouwbare overheid te noemen. Damen vond de begroting onoverzichtelijk, een mening die door andere gedeeld werd.

Er is een onduidelijke begroting, vorige keer hadden we een kruisjeslijst waarin we konden waarop exact werd bezuinigd. Toen werd het door de raad gedragen en nu alleen door het college, Verder vind ik deze begroting een slecht rentmeesterschap. In goede tijden hoor je geld weg te zetten voor slechte tijden. Maar de reserves zijn door het vorige en dit college alleen maar leeggehaald. 

Damen vond het vervelend dat er veel inhuur was bij de gemeente en ondersteunde het amendement van het CDA om dit aan te pakken

Het is zorgelijk te noemen dat je steeds vaker ziet dat er ingehuurd moet worden. Vaak zie je dat iemand ontslag neemt en dan terugkeert als ondernemende ZZP-er. Dit zorgt voor een oplopend prijsniveau en dat is geen goede zaak. 

VVD raadslid Ferry van Wijnen verving zieke fractievoorzitter Annika van Gerwen en was veruit het meest kritisch van alle fracties. Hij is van mening dat er gekeken moet worden naar wat er nu echt nodig is als gemeente in een onderzoek.

Alles overziend lijkt het ons goed om in Zuidplas eens terug te gaan naar de basis. Een beproefd concept hiervoor is het zgn Zero Based Budgetting, waarbij de begroting opnieuw van onder af aan wordt opgebouwd. Te beginnen bij onze wettelijke taken, waarna wij met elkaar een betere integrale afweging kunnen maken over de niet-wettelijke taken. Door sommigen ook wel hobby’s genoemd… Wij dienen daarom een motie in, waarin wij het college oproepen het proces van Zero Based Budgeting z.s.m. op te starten

Van Wijnen vond dat de gemeente doorschoot met geld reserveren voor het duurzaamheidsbeleid. Eerder was geroepen dat er gewacht werd op landelijke bijdrage en hij wil niet dat er op voorhand geld wordt gereserveerd in de begroting terwijl kinderen gevaar lopen.

De stelling zou moeten zijn: Plan zoekt geld. En niet geld zoekt plan, zoals dat nu het geval is. 
De VVD is dan ook van mening dat het extra beschikbaar gestelde geld in deze financieel barre tijden zou moeten worden terug gedraaid. Laten we dan bij het nieuwe programma Duurzaamheid met elkaar de afweging maken wat we hiervoor ter beschikking zouden willen stellen.

Serena Baas-Rodenburg (SP) had het in haar betoog vooral over de kwaliteit van de buitenruimte en dat soms meldingen open bleven staan zonder reactie. Voor haar moet er echt wat gaan veranderen :

Er zijn echter wel grenzen aan wat kan, en daarvoor weer een sprongetje. Ik heb al een opmerking gemaakt over de openbare verlichting. Die is op veel plaatsen in Zuidplas regelmatig kapot. En dat draagt weer sterk bij aan het gevoel van veiligheid, dus een win-win situatie om daar snel iets mee te gaan doen.  Ook het wederom vooruitschuiven van een hele wijk renovatie vinden we geen goede keuze. Dit is namelijk al vooruitgeschoven, met de toezegging dat we dan al wel zouden starten met participatie. 

Baas kwam ook terug op het afschaffen van de HHT

Als mede indiener van het amendement van de CU SGP over mantelzorgers wil ik een lans breken voor deze groep onmisbare vrijwilligers. Vlak na de technische tafeltjes avond, waar verteld werd dat de toeslag op huishoudelijke hulp voor deze groep zou verdwijnen, stond er een stukje in de krant over een verwendag voor deze groep. Hoe hard ik elke vrijwilliger en mantelzorger zulke dagen ook gun: de concrete hulp die het voor hen vaak mogelijk maakt om voor een ander te zorgen vinden wij belangrijker. We zouden graag zien dat deze bezuiniging niet word doorgevoerd. 

Ryan Adriaanse (D66) vond dat de verhoging van de OZB verdedigbaar isin de begroting maar bij taalgebruik van de gemeente hekelde hij de dure taal net als ChristenUnie/SGP en CDA

In de begroting lezen we dat voor dienstverlening & communicatie de leesbaarheid van website en brieven op vergelijkbaar niveau blijft. College, in deze huidige tijd waarin AI een geschreven stuk relatief gemakkelijk kan omzetten, is het dan echt teveel gevraagd om de scores te verbeteren? We dienen daarom samen een motie in met de CU/SGP en het CDA, waarin we een oproep doen om hier nog eens goed naar te kijken.

Het jongste raadslid wil vooral veel aandacht voor de flexwoningen

 Dan wordt er in de begroting ook gesproken over flexwoningen. Vraag aan het college: wat is de stand van zaken? Kunnen we erop rekenen dat flexwoningen er op kort termijn komen in Nieuwerkerk-Noord of op een andere plek in Zuidplas? We vragen dit omdat er tijdens de Tafeltjesavond veel onduidelijkheid was. We willen dat de 400-600 beoogde woningen er komen en het maakt onze fractie niet uit dat het deellocaties betreft. Voor ons is het aller belangrijkste dat de woningen er zo snel mogelijk komen. Om deze reden dienen wij de motie ‘Realisatie Flexwoningen’ in om zo snel mogelijk in de huisvestingsbehoefte van starters, jongeren, spoedzoekers en arbeidsmigranten te kunnen voorzien. De motie roept het college op om alternatieve locaties te identificeren, en met een notitie te komen met concretere doelstellingen en termijnen voor de realisatie van flexwoningen. 

De beschouwingen mochten worden afgesloten door het CDA bij monde van Benno de Ruiter`die vooral opriep om de realiteit niet uit het oog te verliezen in plaats van alleen cijfers:

Daarnaast moeten we ons realiseren dat financiële beslissingen niet louter gebaseerd mogen zijn op spreadsheet berekeningen en ‘computer says no’!. We kunnen niet stoppen met het verkennen van innovatieve oplossingen en beleidsveranderingen alleen omdat de cijfers op papier geen onmiddellijke bevestiging geven. 

De Ruiter riep op om te kijken naar de inhuur en diende een motie daarvoor in, maar zorg was vooral dat Zuidplas met komende ravijnjaar 2026 niet alles zelf kan oplossen:

De situatie is urgent, en we moeten duidelijk maken dat er meer nodig is dan enkel lokale inspanningen. Het is noodzakelijk dat we actief communiceren met de provincie en het Rijk om hen bewust te maken van de ernst van de situatie en de impact op onze gemeenschap. Samenwerking op alle bestuurlijke niveaus is cruciaal om duurzame oplossingen te vinden en te zorgen voor het welzijn van onze inwoners. Is het college bereid om deze boodschap krachtig over te brengen en actie te ondernemen om het belang van financiële stabiliteit in onze gemeente onder de aandacht te brengen?

Na een schorsing voor het eten kwam het college aan het woord om te reageren op de inbreng van de partijen. Wethouder Schuurman beet de spits af met een stukje tekst gemaakt door Chat GPT maar hierna ging hij snel over tot een serieuze beantwoording. Hij vertelde de raad dat het zoeken naar een plek voor flexwoningen weerbarstiger was dan gedacht. Hij benadrukte dat alle besluiten met de begroting heel zorgvuldig is geanalyseerd. Veroorzaakt bijvoorbeeld nu bezuinigen geen grote boeggolf naar de toekomst. De kosten voor de Kleine Vink zal iets meer worden. Hij benadrukte dat als de opvang daar klaar is, de locatie niet geschikt is voor wonen. Op de vraag van het CDA hoe het gaat met de verhuizing van v.v. Groeneweg kon hij melden dat er bijna overeenstemming is.

Wethouder de Haas is het eens dat het aantal inhuurders wel minder kon maar vertelde ook dat er sprake is soms van noodzaak door bijvoorbeeld ziekte, zwangerschap of omdat de kennis ontbreekt. Het herschrijven in B1 (leesbare) taal kost 40.000 euro. Diverse raadsleden adviseerde de wethouder om bijvoorbeeld naar AI te kijken en daar is hij wel voor te porren. Over de huishoudelijke hulp toelage was het een herhaling van 2 jaar, mensen zouden al een beschikking hebben voor hulp dus overbodig en voor hen die het niet hebben, kan een WMO beschikking komen.

Wethouder Zijlstra zag het plan om de rioolheffing te verlagen als een groot risico. Uiteindelijk kwam dit tot de verhoging dit jaar te schrappen omdat er volgend jaar een nieuw plan komt waarin de kosten en baten opnieuw worden samengevat.
Over de plannen doorschuiven benadrukte de wethouder dat er zorgzaam naar gekeken is welke projecten wel en niet doorgeschoven konden worden. Dat leverde een discussie op met de gemeenteraad over de Burgemeester Klinkhamerweg in Zevenhuizen en over de Velden- en Dalenbuurt in Nieuwerkerk. Zijlstra legde de raad uit dat kwaliteitsniveau C vooral subjectief onveilig oogt maar dat objectief niet is. Hierop kreeg de wethouder direct een uitnodiging van Paul van Drenth om in de Dalen rond te gaan lopen en objectief de onveiligheid te waarnemen.

Wethouder Klovert had weinig te reageren maar onderschreef het belang van preventie in de gezondheidszorg. Burgemeester Weber antwoorde op de vraag van Van Wijnen dat drones helpen met veiligheid maar dat deze ook weer bestuurd moeten worden en dus mensen vragen.

In tweede termijn volgde een discussie over moties van de VVD over cultuurvisie en subsidies waarbij andere partijen vroegen niet direct naar geld te kijken maar eerst naar de maatschappelijke effecten. Na discussie wilde de partij deze aanpassen. Over wel of niet geld voor Duurzaamheid uittrekken bleef de VVD voet bij stuk houden.

Na lang beraad werd begroting aangenomen met alle coalitiepartijen voor en alle oppositiepartijen tegen. Raadslid Pouwels van de Groep Pouwels was niet aanwezig.

Advertentie