8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Geslaagde Flying Eagle Concert van editie naar traditie

Zaterdag 18 november was er de 7e editie van Flying Eagle Concert. Een concert waar muzikale talenten elkaar ontmoeten in de sfeervolle Dorpskerk van Moordrecht. Een prachtig instrumentaal concert van A tot Z waar musici en bezoekers muzikaal genieten van een mooi en afwisselend programma.

Om half acht ’s avonds stonden de eerste bezoekers al voor de deur te wachten om naar binnen te gaan. Bij het binnentreden straalde er een gezellige sfeer uit. Kroonluchters die branden met echte kaarsen, het middenpad tussen de stoelen verlicht met kleine ledverlichting, een mooi verlicht podiun en een mooi boeket bloemen op het podium, opgemaakt door de plaatselijke bloemenwinkel Suzanne Flowers.

Klokslag 20:00 uur treden de musici naar binnen en nemen hun plek in op het podium onder een warm applaus vanuit een goed gevulde Dorpskerk. De musici voor de, inmiddels 7e editie, waren André van Vliet die het prachtige en nieuwe concertorgel bespeelde van Stolk orgels uit Nieuwerkerk a/d IJssel, Jaap Klootwijk de percussie, Laura van der Stoep viool en Marjolein de Wit fluit. Het programma begon met het mooie werk “The heavens declare” van de componist Marcello.

De toon is gezet

Organisator Eelco Slingerland, tevens inwoner van de gemeente Zuidplas, heette iedereen van harte welkom. In het kort vertelde hij uit hoe Flying Eagle Concert is ontstaan in 2017 en dat hij jaarlijks zoekt naar nieuwe musici. Hij kwam erachter dat het dit najaar dertig jaar geleden is dat hij musicus André van Vliet leerde kennen. Vanaf die tijd heeft Slingerland regelmatig iets georganiseerd in verschillende concerten. Vandaar dat Van Vliet alle concerten van Flying Eagle Concert tot nu toe heeft meegewerkt.

Belangstelling vanuit gemeente Zuidplas

Op uitnodiging van Slingerland waren deze avond ook de burgemeester Han Weber, wethouder Daan de Haas en Frans Klovert die de portefeuille “cultuur” beheert aanwezig. Mede omdat in 2020 het concert ter gelegenheid van 10 jaar fusiegemeente niet door kon gaan en in 2022 het gemeentebestuur andere verplichtingen hadden, waren zij nu aanwezig en konden nu live ervaren welk mooi stukje cultuur er te beleven is in de Dorpskerk van Moordrecht binnen de gemeente Zuidplas. Maar ook voor de regio begint de belangstelling te groeien om dit concert jaarlijks te bezoeken. Sommige bezoekers komen inmiddels uit omgeving Almere, Betuwe en Zeeland.

Afwisselend programma

Na het openingswoord vervolgde het programma met een tweetal werken van Johan Sebastian Bach. Concert voor twee violen in D klein BWV 1043 die mooi werd vertolkt door de violiste. De Sinfonia uit Canate 35 werd alleen gespeeld op het concertorgel.

Halverwege de avond was er een pauze waar de musici en bezoekers konden genieten van een bakje koffie of thee. Bezoekers konden een heerlijke oliebol pakken die geleverd was door firma Noorlander uit Moordrecht. Het vervolg na de pauze was ook een mooi en afwisselend programma in verschillende samenstellingen van de musici. Bij de Toccata van R.L. Becker ging bijna het dak eraf. Jaap Klootwijk kon hier goed zijn kunsten laten horen op de percussie samen met de organist André van Vliet. De stijl van spelen leek wel op KAJEM vanuit de jaren ’80 van de bekende organist Klaas Jan Mulder uit die tijd.

Van editie naar traditie

Organisator Slingerland kijkt met tevredenheid terug op een geslaagde en muzikale avond. De lat ligt hoog zo ervaart hij. Bezoekers gaven bij eerdere enquêtes al gemiddeld een 9- aan. Natuurlijk zijn er altijd punten voor verbetering, maar bij zo’n hoge score, moet je vooral in de kleine details gaan zoeken. Zo laten we sinds vorig jaar de kerk en podium mooi verlichten door dorpsgenoot Hendrik van Rijneveld. De vier kroonluchters in de kerk laten we branden. Naast mooie muziek met kwalitatieve goeie musici is de sfeer erg belangrijk. Als dorp mag men best trost zijn op de sfeervolle Dorpskerk waar dit concerten mooi tot hun recht komen. Mensen beginnen uit te kijken naar de volgende editie en noteren de datum al in hun agenda van 2024 weet hij te vertellen. Was het de eerste jaren nog zoeken en bezoekersaantal nog laag was bij de eerste edities, merkt hij na de cd opname in 2020 voor 10 jaar fusiegemeente Zuidplas en het concert van vorig jaar, dat bezoekers het erg waarderen hoe alles geregeld is tot de kleine puntjes toe. Burgemeester Weber gaf op X (voorheen Twitter) aan: “Vanavond weer een mooi Flying Eagle concert in de prachtige dorpskerk van Moordrecht. Mooie traditie aan het worden. Volgend jaar weer”

Het programma dat te horen is tijdens deze concerten is gericht op een brede doelgroep die van populaire en klassieke muziek houden. Als we mensen uit nodigen die nooit in de kerk komen, krijgen we weleens de vraag of het niet een soort kerkdienst is? Hoe mooi wij als organisator kunnen genieten van koor- en samenzangavonden, wil ik als organisator met dit concert vooral richten op een brede doelgroep. Ook mensen die van klassieke muziek houden, maar verder nooit een kerk bezoeken op zondag. Wij hopen dan ook dat dit concert nog vele edities mogen volgen in Moordrecht en mensen het gaan ervaren als een jaarlijkse traditie. In de toekomst willen we het voortaan in de derde of vierde week van november jaarlijks organiseren.

Betrokkenheid binnen Zuidplas

De organisatie hoopt dat steeds meer inwoners uit Zuidplas dit concert gaan bezoeken. In ieder geval, kom eens een keer luisteren als je van dit soort muziek waardeert. Grote kans dat u het jaarlijks gaat bezoeken. Tijdens het concert attendeert de organisatie de  bezoekers op de adverteerders in het programmaboekje. Mede door hun bijdrage, kon men  het concert betaalbaar houden. De  oproep tijdens het concert is dan ook om te kijken of er bedrijven tussen staan waar u  van hun diensten gebruik kan maken. Of het nu gaat om een verbouwing, de boekhouding of bijvoorbeeld een bed kopen, ga eerst eens bij deze bedrijven kijken. Door gebruik te maken van hun diensten, kunnen zij avonden als deze ook ondersteunen.

Tijdens het concert wil Flying Eagle ook een tweetal stichtingen binnen de gemeente Zuidplas onder de aandacht brengen en houden. Dit is voor stichting Boodschappenkast Zuidplas en Hospice Elim Moerkapelle. Aan het einde van de avond werd er een collecte gehouden bij de deur of digitaal via een QR-code. Op het moment van schrijven heeft dit inmiddels al ruim zeshonderd euro opgebracht en zal binnenkort verdeeld worden over beide stichtingen. Ook geeft de organisatie de mensen die bij De Boodschappenkast gebruik maken, gelegenheid om gratis het concert in Moordrecht te bezoeken.

Save the date

Inmiddels staat de 8e editie Flying Eagle Concert gepland in gezondheid op zaterdag 23 november 2024. Ook de medewerkers zijn al bekend voor dit concert. André van Vliet concertorgel, Jaap Klootwijk percussie, Jan Lenselink vleugel, Severin van Dijk fluit en Pascal van de Velde trompet. Meer informatie zal in 2024 volgen en te vinden zijn op de website www.flyingeagle.nl Voor dit concert hoopt musicus Jan Peter Teeuw, die eerder Vier Seizoen in Zuidplas schreef, nieuwe muziek op papier zetten en tijdens de 8e editie in première zal gaan.

Advertentie