8.5 C
New York
dinsdag 25 juni 2024

Liveblog verkiezingen

Vandaag zijn om 07:30 uur de stembussen open gegaan. Op 22 locaties in Zuidplas kunt u gaan stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen. Met deze liveblog houden we u vandaag op de hoogte van alle nieuwtjes.


Opkomstpercentage lager dan in 2021

De opkomst van de kiezers in Zuidplas is uitgekomen op 79,59%, in 2021 was dit 81,45 % maar dit was wel een stemming over 3 dagen. In 2017 was de opkomst 84.98%.

Stembussen gesloten in Zuidplas

De stembussen in Zuidplas zijn gesloten en het tellen gaat beginnen, het wachten is op de uitslagen en het opkomstpercentage.

‘Geen hond komt stemmen’ niet in Zuidplas

Deze ingezonde foto van Eelco Slingerland laat zien dat het gezegde ‘geen hond komt stemmen’ zeker niet opgaat voor de gemeente Zuidplas

Opkomst 18:00 uur

Opkomstpercentage van de gemeente Zuidplas om 18.00 uur is 57%, dat is hoger dan het landelijke opkomstpercentage van 50% om 17:45 uur. Op diverse stembureaus staan rijen maar nergens komt een melding dat het extreem druk is. Wie voor 21:00 uur wil stemmen kan de drukte bekijken op de website https://zuidplas.verkiezinginbeeld.nl/ waar de gemeente de drukte weer geeft.

Opkomst 14:00 uur

Het opkomstpercentage rond 14:00 uur is 34%, landelijk lag de opkomst om 13:45 uur op 28% waarmee de opkomst landelijk lager ligt dan in Zuidplas.

Kinderverkiezingen

Door samenwerking tussen CBS Rehoboth in Moerkapelle en de gemeente Zuidplas kregen leerlingen van groep 7 op CBS Rehoboth te Moerkapelle een unieke kans om de verkiezingservaring van dichtbij mee te maken. Onze verslaggever ging mee : https://gouweijsselnieuws.nl/2023/11/22/gemeente-zuidplas-betrekt-cbs-rehoboth-bij-2e-kamer-verkiezingen-met-unieke-kinderverkiezing/

Opkomst 10:00 uur

Om 10:00 uur waren 9% van de stemmers in Zuidplas al op komen dagen. In 2021 was dit 22,3% maar toen kon er drie dagen worden gestemd door de coronacrisis.

Alle stembureaus in Zuidplas zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel volgens de gemeente maar Onbeperk Zuidplas maakt bekend dat dit niet het geval is voor Op Moer in Moerkapelle. Dit wordt tegengesproken omdat er een rijplank ligt.

Advertentie