8.5 C
New York
donderdag 22 februari 2024

Kwart inwoners uit Zuidplas stemt op PVV

De PVV is veruit de grootste partij in de gemeente Zuidplas geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ruim een kwart van de stemmers (25,2%) bracht een stem uit op de PVV en werd veruit de grootste. De VVD werd de tweede partij met 18,7% maar verloor fors. Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt haalde 11,9% en was daarmee de twee winnaar. De BBB, die in de peilingen hoog stond, haalde maar 3,1% van de stemmen.

Naast de VVD waren D66, CDA en FVD de grootste verliezers gevolgd door ChristenUnie en de SP. Denk en de SGP bleven nagenoeg stabiel en GroenLinks-PvdA haalde een winst van 2,7% en komt daarmee op 9,7% en werd de vierde partij. Met 79,5% lag de opkomst lager dan in 2021, toen kwam 81,5% van de opgeroepen inwoners een stem uitbrengen.

Hoe er per dorp is gestemd is nog niet bekend, hieronder staat de volledige uitslag van de gemeente:

Advertentie