8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük bij Comenius college

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük kwam afgelopen dinsdag naar het Comenius Lyceum om te spreken over zijn werk als FIFA-scheidsrechter. Hij inspireerde hiermee leerlingen, docenten en schoolleiding.

Lessen burgerschap

Alle scholen in Nederland zijn wettelijk verplicht bezig om leerlingen goede lessen in burgerschap aan te bieden. Het gaat daarbij om kennis, vaardigheden en gedrag. De FIFA-scheidsrechter mocht daarvoor uit de doeken doen hoe hij in zijn werk omgaat met respect, sporten volgens de regels, tegenslag incasseren en samenwerken.

Levensloop

Gözübüyük schetste zijn levensloop in de omgeving van Haarlem. Met 24 jaar was hij de jongste scheidsrechter ooit op het hoogste Nederlandse niveau in het betaald voetbal. Toen hij 27 was mocht hij al FIFA-wedstrijden fluiten – daarmee was hij de jongste scheidsrechter ooit bij internationale wedstrijden.

Videofragmenten

Aan de hand van videofragmenten vertelde hij hoe hij omgaat met lastige spelsituaties tijdens belangrijke nationale en internationale wedstrijden. Denk aan een goal afkeuren of een wedstrijd stilleggen. Gözübüyük realiseert zich goed dat van zijn beslissingen veel afhangt: doorgaan naar een kampioenschap (of niet) en miljoenen aan inkomsten voor voetbalclubs en media . Een zo zuiver mogelijk oordeel is daarbij onmisbaar, bleek uit zijn verhaal.  Speciaal ging Gözübüyük in op zijn samenwerking met de video assistant referee (VAR). Ook met deze nieuwe collega’s wil hij een goede werkrelatie houden; zij zullen een steeds grotere rol krijgen in wedstrijden.

Adviezen

De bekende scheidsrechter doorspekte zijn verhaal met adviezen zoals: ‘Iedereen kan je helpen tot een bepaalde grens, daarna moet je het zelf doen.’ ‘Pak je kansen.’ ‘Doe niet met je matties mee als ze rottigheid uithalen, denk aan je VOG en aan je opleiding, aan jezelf.’ en ‘Doe geen gekke dingen, focus je op je schoolwerk en werk keihard.’

Interesse

De leerlingen, leraren en schoolleiders hingen aan Gözübüyüks lippen, en stelden geïnteresseerde vragen. Die gingen onder andere over het supportersgedrag in en buiten het veld, het afnemende respect voor scheidsrechters en de plaats van voetbal in het geheel van de sport. Als goed voorbeeld van respect voor scheidsrechters werd door een bezoeker het rugby genoemd; scheidsrechters zijn bijna heilig in deze balsport.  

Gözübüyük stelde ook vragen aan de aanwezigen, bijvoorbeeld welke droom ze hebben. ‘Ik wil fotograaf worden’, zei een leerling. Gözübüyük benadrukte dat het belangrijk is om je droom te willen realiseren. Zijn eigen droom is de komende zomer naar het Europees Kampioenschap Voetbal te mogen in Duitsland.

Advertentie