8.5 C
New York
maandag 6 mei 2024

Flinke stijging inbraken, vooral in Nieuwerkerk

In de donkere dagen van 2023 vinden veel inbraken of pogingen daartoe plaats, zo constateert de politie. In de Nieuwerkerkse wijken Esse, Zuidplas en Dorrestein is bij meerdere woningen ingebroken. Er wordt door de politie dan ook gevraagd om (extra) alert te zijn.De politie houdt extra surveillances, niet alleen in de opvallende dienstauto maar agenten verschijnen ook in burgerkleding in de donkere steegjes. Maar de politie vraagt ook inzet van inwoners van Zuidplas. Met een paar simpele acties houdt u de inbrekers buiten de deur.

Doe ramen en deuren op slot
Omdat de inbrekers vaak via het raam naar binnen gaan en dit vaak gebeurt als bewoners op vakantie zijn, wordt geadviseerd ramen en deuren goed te sluiten en op slot te doen als dat mogelijk is. Sluit ramen en deuren ook als u maar even weg bent.

Goede sloten
In een aantal gevallen is bij de inbraken sprake geweest van cilindertrekken: de cilinder van het slot wordt dan verwijderd, waardoor de inbreker het slot snel kan forceren en de woning binnen kan gaan. Met goede sloten is dit te voorkomen.

Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.

Denk als een inbreker
Laat als het donker is en u niet thuis bent verlichting aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in. Een inbreker zal niet snel inbreken als de kans bestaat dat een bewoner thuis is.

Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht om niemand in de verleiding te brengen.

Vakantie
Bent u op vakantie? Laat dan dagelijks de voordeur in de gaten houden door uw buren. Inbrekers maken namelijk nog weleens gebruik van takjes of papiertjes tussen de voordeur, om te checken of een bewoner wel of niet op vakantie is. Als zo’n blaadje of takje na enkele dagen nog aan de deur zit is dat voor inbrekers een signaal dat de deur niet gebruikt is en er niemand thuis zal zijn.

(Achter)tuin
Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin. Denk aan een (felle) lamp met een bewegingssensor.

Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis door buren en voorbijgangers goed te zien is.

Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.

Sleutels
Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.

Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Bij verlies van uw sleutels kan de (oneerlijke) vinder gemakkelijk uw woning vinden en waardevolle zaken – zonder braakschade – meenemen.

1-1-2
Bel altijd 1-1-2 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets. Hoort u glasgerinkel op een bijzonder tijdstip? Hoort u midden in de nacht iemand over het grindpad lopen? Bel dan 1-1-2!

Advertentie