8.5 C
New York
maandag 6 mei 2024

Zuidplas kreeg dag van te voren pas info over komst statushouders naar hotel van der Valk

De gemeente Zuidplas kreeg pas de dag van te voren informatie dat er defintief statushouders door het COA in hotel Van der Valk werden geplaatst. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van de gemeenteraadsfractie van de VVD in Zuidplas. De VVD blijft wel met veel vragen zitten na deze antwoorden en hebben daarom dit onderwerp op de raadsagenda laten zetten. De vragen na een persbericht van de gemeente, welke werd verstuurd nadat Gouwe IJssel Nieuws persvragen over de huisvesting had gesteld.

Uit de antwoorden blijkt dat de 37 statushouders de achterstand blijkt te zijn die Zuidplas had moeten huisvesten. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft zelf het hotel geregeld en pas een dag van te voren is er contact opgenomen dat het definitie was: Het COA heeft begin november contact gezocht met het college met het verzoek om instemming op het plaatsen van aan Zuidplas gekoppelde statushouders in een hotel in Nieuwerkerk. Hier is toen aangegeven dit onder voorwaarden te kunnen overwegen. Naar aanleiding hiervan is door het COA geïnformeerd naar de beschikbaarheid van Van der Valk, Deze was daar toen niet. Vrijdag 8 december is die mogelijkheid er alsnog gekomen. Maandag 11 december is het college door het COA alsnog geïnformeerd over de komst van 37 statushouders per 12 december.

In de antwoorden wordt benadrukt de gemeente dat deze 37 statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) sowieso door Zuidplas gehuisvest moesten worden omdat dit de hele achterstand is op de taak van 2023, waar slechts 21 statushouders werden gehuisvest door de gemeente terwijl de landelijke taak 57 was.

De VVD vraagt aan het College van B&W of de gemeente niet gewoon NEE had kunnen zeggen tegen, de in hun ogen, onhaalbare huisvestingstaak. Het college van B&W stelt dat NEE zeggen niet kon : “De taakstelling wordt opgelegd door het rijk, er is geen sprake van de mogelijkheid om hier nee op te zeggen. Het college ziet de enorme druk op de woningmarkt. In antwoord daarop werken wij, samen met uw raad, aan het bouwen van nieuwe woningen“.

Maar daar neemt Ferry van Wijnen van de VVD Zuidplas geen genoegen mee op X : “Nee zeggen is altijd een optie. Laat het Rijk dan maar met een aanwijzing komen oid, kunnen we daarmee naar de rechter. En kom in elk geval eens op voor je lokaal woning zoekenden (ook op korte termijn) en leg daar je prioriteiten“.

Nee zeggen is altijd een optie.

Ferry van Wijnen – VVD Zuidplas

Uit de antwoorden blijkt ook dat er in het eerste halfjaar van 2024 de taaktstelling voorlopig staat op 50 personen met een verblijfsvergunning. Afgelopen jaren werd gemiddeld 11,3% van de sociale huurwoningen gebruikt voor het huisvesten van statushouders blijkt uit de cijfers die in de antwoorden staan:

Advertentie