8.5 C
New York
zondag 8 september 2024

RTLNieuws haalt malafide grondhandel in de Zuidplaspolder boven water

De redactie van RTL Nieuws heeft onderzoek gedaan naar de dubieuze grondhandel gedaan in Nederland. In een aantal gemeenten zoals de Hoeksche Waard, Amsterdam en Zuidplas zijn diverse voorbeelden waar bij landbouwgrond wordt opgekocht en dan weer verkocht wordt als dure bouwgrond, terwijl er voor het verkochte stuk grond helemaal geen plan is.

Volgens RTL Nieuws komt dit door het ontbreken van landelijke regelgeving en volgens de het journaal maken grondhandelaren hiervan gebruik. De gemeente Zuidplas heeft, net als andere gemeenten, in januari 2023 al een waarschuwing tegen deze grondhandelaren gegeven. Toch blijkt dat er grote handel in grond is, net buiten het gebied waar het Vijfde Dorp ooit gaat komen.

In de nieuwsuitzending en op de website van RTL Nieuws werd het voorbeeld getoond waarbij een voormalige kas aan de Tweede Tochtweg voor landbouwgrond, geschat op € 10 per m². is aangekocht. De grondhandelaar verdeelde vervolgens de grond in 150 stroken van tussen de 30 en 150 m². Dit heeft RTL gevonden in het kadaster.

Verkopers stellen dat er een grote kans is dat deze landbouwgrond snel bouwgrond zal worden en dus in waarde zal stijgen. Om de potentie kracht bij te zetten, wordt verwezen naar Het Vijfde Dorp” aldus RTL Nieuws. De stroken grond liggen echter niet in het middengebied en zijn bestemd als natuurgebied in het bestemmingsplan Middengebied 2 als de Groene Schakel. Bouwen is uitgesloten. Dit wordt door de gemeente Zuidplas na vragen ook weten aan RTL en spreekt volgens de omroep over Malafide Grondhandelaren en veroordeelt hun handelswijze.

Bij het onderzoek zijn ook de notariele akten bekeken en hieruit blijkt dat er soms € 250 per m² is betaald voor gronden in de Zuidplaspolder. Zo kwam de omroep een voorbeeld tegen waarbij de grond voor 54.000 euro werd gekocht en een paar minuten later voor €200.000 weer te verkopen. Volgens RTL is de kans wel heel klein,dat ooit het bedrag gaat opleveren waarvoor het is gekocht en daarmee de grond dus verliesgevend is.

Lees ook : Hoe zit dat nu met het Middengebied, wat is het Vijfde Dorp en de gronden daar?

Advertentie