8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Hoe zit het nu met de gronden in het Vijfde Dorp?

Middengebied, Vijfde Dorp en grondbezit, WVG, verkoop en grondbank zijn een veel voorkomend onderwerp bij het Vijfde Dorp. Maar hoe zit dit nu, waarom is speculatie, zoals RTL in het nieuws bracht zo’n groot punt en wat gaat er gebeuren. Gouwe IJssel Nieuws zet nog een en ander op een rijtje.

Middengebied is het plangebied tussen de derde tochtweg en de gemeentegrens met Waddinxveen en vanaf de N219 tot aan de A20. In dit gebied komt het Vijfde Dorp met 8.000 woningen, twee bedrijventerreinen (Gouwe Park II en Doelwijk II) en het Willem I bos. Een deel van het bos wordt echter gebruikt door de energieneutrale afspraken van het Vijfde Dorp.

Vijfde Dorp : Het Vijfde Dorp is een nieuw dorp dat als basis een oude Kreekrug heeft in de Zuidplaspolder tussen de Derde Tochtweg en de Middelweg in Moordrecht. Het overgrote deel wordt dan ook gebouwd op het grondgebied van de voormalige gemeente Moordrecht, een deel van Zevenhuizen en een splintertje van Nieuwerker aan den IJssel. De gemeenteraad, behalve de SP, stemde in met het plan. In het dorp komen van de 8.000 maar liefst 2.400 sociale huurwoningen. Als alles meezit gaat in het laatste kwartaal van 2025 de eerste paal de grond in.

Grondbezit is de grond, met of zonder gebouwen die door eigenaren in de Zuidplaspolder. Deze gronden hebben een waarde waarbij landbouwgrond vaak niet meer dan €10 per m² kost. Veel gronden zijn in het bezit van de grondbank, Provincie of de GOM. Zolang er geen bouwactiviteit is, wordt de grond verpacht. Als de grond bebouwd is loopt de prijs vaak op tot honderden euro’s per vierkante meter.

WVG: Wet Voorkeursrecht Gemeenten is een wet waarmee de gemeente eigenaren heeft verplicht om bij grondverkoop, als eerste het aan de gemeente te moeten aanbieden. Deze WVG is reeds opgelegd op het plangebied. Hiermee kan de grond niet meer duur worden verkocht aan speculanten die de prijs kunnen opdrijven. Hiermee worden andere ontwikkelingen dus op slot gezet.

Aankoop ; Als de gemeente start met de ontwikkeling van het Vijfde Dorp koopt men de grond aan van de eigenaar, de Grondbank of de GOM. Als de bouw klaar is, wordt de grond verkocht met het huis. Hiervoor moet Zuidplas wel geld lenen en men hoopt dat dit straks kostenneutraal gaat. Vooralsnog is de start van deze grondexploitatie negatief.

Grondbank : Toen de plannen voor het middengebied bekend waren, voor de fusie van de gemeenten in Zuidplas, is er door een aantal gemeente (Rotterdam, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas) en de Provincie Zuid-Holland een grondbank gekocht. Het klinkt misschien nu niet meer realistisch voor 2010 leek dit de gemeente een bedrag op te kunnen leveren. Nu moet Zuidplas de gronden uitnemen en dat lukt niet. De totale voorraad is 2.900.000 m² met een totale waarde van €96.000.000,-

GOM: GOM Zuidplaspolder is een samenwerkingsverband van AM, Amvest, ASR Vastgoed Ontwikkeling, Heijmans en Woonbron en daarmee de belangrijkste marktpartij voor de gemeente Zuidplas in de ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Volgens eigen zeggen heeft men 2.200.000 m² in bezit. Het meerendeel van dit bezit is echter niet in het plangebied van het Vijfde Dorp. Op de gronden van de GOM in het plangebied is WVG van toepassing.

Nieuwerkerk Noord is het gebied tussen de N219, de Ringvaart en de A20 in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook hier zijn veel gronden in bezit van investeerders maar met het akkoord tussen de gemeente Zuidplas en de Provincie is ontwikkeling van woningbouw, als enige uitbreidingsmogelijkheid nog voor Nieuwerkerk aan den IJssel, in de koelkast gezet.

Advertentie