8.5 C
New York
zaterdag 18 mei 2024

Meer financiële armslag voor Zuidplas met nieuwe landelijke begrotingsmaatregel

Dankzij een nieuwe maatregel kunnen gemeenten vanaf 2024 een deel van hun reserves en overschotten inzetten voor het dekken van structurele lasten. Gemeenten bepalen zelf of ze hiervan gebruikmaken. De maatregel is geen oplossing voor structurele tekorten, maar kan helpen om actuele knelpunten op te lossen.

Voor Zuidplas zou dit in de financiële misere soms kunnen verlichten . Wethouder Schuurman verzuchtte in 2024 dat hij het positieve saldo van 2023 niet in de sluitende begroting van het jaar mocht gebruiken. Van de financiële toezichthouder, de provincie Zuid-Holland, moet een begroting altijd sluitend zijn. Is dit niet het geval wordt een gemeente onder curatele gesteld van de provincie.

De maatregel komt voort uit het overleg tussen de fondsbeheerders, de VNG, het IPO en de financieel toezichthouders. Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar het surplus in de algemene reserve (de reserve waar geen bestemming aan is gegeven) aanwenden voor het dekken van structurele exploitatielasten. Van dit vrij besteedbare deel, het surplus, mogen gemeenten 10% inzetten voor structurele lasten. De algemene reserve van de gemeente Zuidplas staat in de begroting van 2024 op ruim 23 miljoen euro

Advertentie