8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Waarschuwing politie: Pas op voor babbeltruc!

Het politieteam Waddinxveen-Zuidplas ziet de afgelopen periode een toename van diefstallen uit woningen door middel van een babbeltruc. Met name ouderen zijn hiervan het slachtoffer.

Vorige week deden in Nieuwerkerk aan den IJssel en Moerkapelle twee mannen zich voor als waterleidingmedewerkers, die i.v.m. een zogenaamde salmonellabesmetting het water moesten controleren in de woning. Toen de verdachten eenmaal de woning binnengingen, namen zij meerdere persoonlijke eigendommen mee. Eerder deze maand zag de politie al soortgelijke trucs in Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel. De politie heeft deze zaken in onderzoek, maar helaas nog geen verdachten aangehouden. Daarom vraagt de politie extra alert te zijn.

twee mannen deden zich voor als waterleidingmedewerkers, die i.v.m. een zogenaamde salmonellabesmetting het water moesten controleren in de woning

Een van de smoesjes als babbeltruc – Politie Waddinxveen-ZuidplasWat kunt u doen?

  • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
  • Medewerkers van waterleidingsbedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen,  thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij je thuis voor  financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd je pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als je niet meer alleen thuis bent.

    Bent u toch het slachtoffer geworden van een babbeltruc, helpdeskfraude, oplichting, waarschuw dan altijd de politie en doe aangifte. Je kunt ons bereiken op 0900-8844. Zijn de dieven nog in de buurt of zelfs in het gebouw? Bel dan direct 112!

    Kijk voor meer informatie op de  website https://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html
Advertentie