8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Bomen per ongeluk gekapt bij Tweemasterlocatie Nieuwerkerk

Afgelopen week heeft de gemeente alle bomen op het grasveld aan de Kamerlingh Onnesstraat laten kappen. Op deze locatie stond tot 2010 basisschool de Tweemaster. Woonpartners wil hier 44 appartementen bouwen voor ouderen. Buurtbewoners hadden over de bomenkap een brief gekregen van de gemeente. Daar stond in dat enkele gezonde bomen zouden blijven staan. De gemeente zegt dat per ongeluk alle bomen gekapt zijn.

Bouwplan

De Tweemaster is een voormalige basisschoollocatie waar woningcorporatie Woonpartners ongeveer 44 appartementen wil bouwen. Ze willen de appartementen zo inrichten dat bewoners naar behoefte zorg kunnen inkopen. De gemeente verwacht het bestemmingsplan dit voorjaar in de gemeenteraad te behandelen. In de nota van uitgangspunten staat: “19 bomen hebben een toekomstverwachting van 5 tot 15 jaar of meer. Het is wenselijk om deze bomen te handhaven. Bij de verdere uitwerking van het plan worden de bomen aan het plan getoetst, om te beoordelen of het mogelijk is om de bomen te handhaven”.

Brief

De omwonenden van de locatie kregen begin maart een brief in de bus. Daarin gaf de gemeente aan dat de bouw naar verwachting eind 2024 begint. Vooruitlopend moet het terrein leeg worden gemaakt. “Daarom worden de struiken en bomen, op enkele na, verwijderd”. Maandagochtend 11 maart heeft de groenaannemer Verheij alle bomen verwijderd.

Rode kruizen

Een buurtbewoner zag maandagochtend vroeg dat een man met een spuitbus rode kruizen op alle bomen zette. “De man gaf aan dat van de gemeente alle bomen gekapt moesten worden. En binnen een halve dag was alles gekapt”. Verschillende omwonenden hebben vervolgens maandag en dinsdag de vermelde contactpersoon van de gemeente tevergeefs gebeld en gemaild. De telefoniste beloofde dat de omwonenden teruggebeld zouden worden. Voor zover bekend had nog niemand vrijdag een reactie gehad. De buurtbewoner vraagt zich af waarom er met zoveel haast gekapt is. “De gemeenteraad moet het bestemmingsplan nog vaststellen. Het is dus ook nog niet zeker dat die bomen weg moeten”.

Betreuren

In een reactie geeft de woordvoerdster van de gemeente Zuidplas aan dat er vier bomen per abuis gekapt zijn. “Als gemeente betreuren we dit ten zeerste. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat de omwonenden hier erg teleurgesteld over zijn. Vanzelfsprekend zal de gemeente nieuwe bomen van een grotere omvang dan gebruikelijk terugplaatsen om dit te compenseren. Dit vindt plaats aan het einde van het project, naar verwachting medio 2025”. De gemeente geeft aan dat de Bomenwacht Nederland in het voorjaar 2023 een Bomen Effect Analyse heeft uitgevoerd. Er zijn 37 bomen geïnventariseerd waarvan 19 een toekomstverwachting hadden van meer dan 15 jaar. Van deze 19 bomen waren 5 bomen in de haag langs het Tinbergenpad eerder al meegenomen in voorgaande jaarlijkse snoeibeurten en grotendeels verwijderd. Van de overige 14 moesten er 10 verdwijnen vanwege het bouwplan en inrichtingsplan. De andere 4 bomen maakten onderdeel uit van het inrichtingsplan en moesten behouden blijven en beschermd worden tijdens de bouw.

 

Advertentie