De onzekerheid over de toekomst, over bestaansrecht van het bedrijf of over hoeveel geluid straks een weg gaat opleveren was de rode draad van de betogen van 22 insprekers. Deze insprekers horen bij de 89 zienswijze die zijn ingediend voor het middengebied, in de volksmond genaamd Vijfde Dorp. Deze insprekers mochten hun kant van het verhaal toelichten met eventuele vragen van de raadsleden maar het college reageerde hier niet op. Het verslag hieronder is dus opgemaakt vanuit de woorden van de insprekers.
Een van de insprekers is de heer Boevé namens het Platform Middengebied en die krijgt de vraag vanuit raadslid van Wijnen (VVD) , welke nogal politiek overkwam, waarom de tientallen aangesloten mensen er niet zijn. Daar weet Boevé direct antwoord op te geven. De achterban mag dus in 5 minuten hun hele hebben en houden uitleggen in 5 minuten, een geoefend spreker haalt 100 woorden per minuut, dus belanghebbenden mogen in 500 woorden uitleggen dat ze hun leven, hun bedrijf en hun thuis kwijtraken zonder enig vooruitzicht, denk u daar als Raad eens goed over na. Het is dan ook niet vreemd dat velen zich deze emotionele kwelling en zinloze exercitie aan zich voorbij laten gaan!
De heer Boevé noemde de beantwoording van de zienswijzen niets meer dan een dikke middelvinger naar de inwoners en noemde dit een vinkje scoren voor de verplichte participatie. Een hoog copy/paste gehalte, zonder enige gêne en empathie Hij voelt alsof zijn platform straf heeft en het college van B&W niet meer met het platform wil praten omdat deze organisatie WOO verzoeken heeft ingediend, welke nog steeds niet compleet zijn.+
beantwoording van de zienswijzen niets meer dan een dikke middelvinger naar de inwoners
Platform MIddengebied – De heer Boevé
Andere die wel de moeite hadden genomen deelde hun zienswijze soms emotioneel en duidelijk was te merken dat het inspreken spanning opriep bij de mensen. Mevrouw Roos van de Middelweg vreest dat zij, door het gebruiken van de Crisis en Herstelwet geen planschade krijgt maar een nadeelcompensatie en hierdoor verlies zal lijden. Ze heeft meerdere keren al gepoogd om een gesprek te krijgen met college maar dat wordt afgehouden. Als ze vraagt om dan uitgekocht te worden krijgt ze het antwoord dat er geen geld is en uit het verslag van het keukentafelgesprek met de ambtenaren staan dingen die volgens haar niet besproken zijn.
Met het tot stand komen van de overeenkomst tussen provincie Zuid-Holland en Zuidplas is het gebied van Nieuwerkerk-Noord geen ontwikkellocatie meer en is het slot op papier er afgehaald. Uit een eerder artikel op deze site bleek al dat banken niet meer meewerken en mensen graag duidelijkheid willen over de toekomst van dit gebied tussen de N219 – Hoogeveenen en Westringdijk. Daarom spraken meerdere mensen in vanuit dit gebied. De heer Reijm is beu met wachten en liet dat duidelijk merken in zijn betoog. Volgens hem werden ze uitgerookt, er is geen bedrijfszekerheid door het ontbreken van een toekomstig perspectief. Hij kreeg een ambtenaar uit Oud Beijerland aan tafel voor een keukentafel gesprek maar die wist volgens hem niets van het gebied of de historie.
De heer Scholten haalde zijn lopende zaak met de Grondbank en de gemeente aan tijdens zijn inspraak. Hij stelde dat de afspraken nog steeds niet zijn nagekomen zoals afgesproken in 2008 maar hij mag geen bezwaar maken tegen het plan want dan krijgt hij een boete van een miljoen euro naar zijn zeggen. Op de vraag van raadslid Molenaar of er al een gesprek was geweest noemde de heer Scholten dit geen gesprek met open vizier maar een dictaat.
geen gesprek met open vizier maar een dictaat
inspreker over gesprek met ambtenaren
Mevrouw Boevé is vanuit de stad gekomen om daar haar passie waar te maken met een pension voor paarden maar kan dat straks niet meer als de landen om haar hoeve er niet meer zijn. Ze heeft gesprekken gehad maar daar kwam niets uit. Op de vraag van Baas (SP) hoe ze de participatie heeft ervaren, ging het vooral om informatie ophalen en niets meer.
De heer Duindam van de Zuidelijke Dwarsweg sprak in over de mogelijkheid van de komst van bedrijventerrein Doelwijk II. Hij heeft al meerdere procedures gehad en meerdere malen (zoals voor Moordrechtboog) een WVG gekregen. Volgens hem is hij al €150.000 tot €200.000 euro aan advocaatkosten kwijt geraakt en sprak hij met projectleider en voormalige omgevingsmanager maar die beloofden volgens hem veel maar deden niets. Hij voelt zich al vijftien jaar geminacht en gedwarsboomd door de gemeente en vreest dit gedrag nog 15 jaar.
Die zorgen van niet of wel of misschien ontwikkelen speelde ook bij de heer Ouddijk die een melkveebedrijf en een zorgboerderij heeft aan de Provincialeweg N457. Hij stelde dat hij zat ingeklemd tussen de bestemmingen Middengebied en Westergouwe en krijgt ook nog te maken met een verdubbeling van de N457 zijn kant op, terwijl dat nog niet in bestemmingsplan staat. Zijn ouders en nu hij zitten al sinds de jaren 80 steeds op slot door verschillende WVG bestemmingen. Hij vroeg vooral duidelijkheid om te weten of hij kan blijven of dat hij moet verkassen. Want als de weilanden voor Gouwe Park II nog even gaan duren blijft zijn toekomst onzeker en zonder veeteeltbedrijf kan hij ook niet door met zijn zorgboerderij. Dat legde hij uit nadat hierover een vraag vanuit de commissie kwam. Geef ons nu eens duidelijkheid benadrukte hij.
Geef ons nu eens duidelijkheid
Inspreker Ouddijk
De heer Eegdeman kwam voor zijn client slachterij Clazing die vreest door het peilbesluit van het middengebied, verderop het bedrijf straks te maken krijgt met wateroverlast. Hij had al zorgen hierover en dat werd extra onderschreven door de inspraak van het Hoogheemraadschap tijdens deze vergadering. Naast de zorgen over water, kent het vrachtverkeer van en naar de slachterij een zelf ingesteld eenrichtingsverkeer. Met de aanpassing van de Zuidelijke Dwarsweg kan dit niet meer.
Andere insprekers hadden moeite met de afstand van hun huis naar de weg, een te laag geluidsscherm of het niet kunnen oprichten van een landgoed. De commissieleden moeten de inhoud van de betogen van de insprekers en de beantwoording van de zienswijzen bij het vaststellen van het bestemmingsplan rekening houden. De behandeling in de commissie is op 19 maart, in de raad staat het op 2 april op de agenda.