8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Hoogheemraadschap en Zuidplas oneens over hoogte vloerpeil Vijfde Dorp

Een zeer ongebruikelijke actie van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard tijdens de inspraaksessie over het nieuw te bouwen Vijfde Dorp en het Middengebied. Het waterschap had een inspreker gestuurd over een zienswijze met toch wel een bestuurlijke boodschap over het, naar hun mening, te lage vloerpeil in het bestemmingsplan van de gemeente Zuidplas.

De inspreekster Meijer waarschuwde Zuidplas dat het nu maar 1x goed gedaan kan worden en dat er een risico is, dat er wateroverlast ontstaat bij een zogenaamde “Limburgse bui”. Hierbij valt er een korte intensieve bui en blijft er vooral in polders water staan. De waterschappen, Provincie Zuid-Holland en wetenschappelijk instituut Deltares hebben hier eerder onderzoek naar gedaan.

“De ontwikkeling van Westergouwe te Gouda in dezelfde polder, heeft ons geleerd dat het noodzakelijk is om een marge voor onzekerheid in te bouwen en ons niet vast te pinnen op de uitersten van het watersysteem. Aanpassingen bleken kort na de ontwikkeling al noodzakelijk. Met de kennis van nu, zouden we ruimere marges gehanteerd hebben” legt Meijer uit. Het hoogheemraadschap vraagt daarnaast ook om een vloerpeil van -4,20 meter NAP terwijl Zuidplas dit heeft neergezet op -4,45 meter onder NAP. Verder maakt ze zich zorgen over de infrastructuur van leidingen en kabels om deze niet te laag te leggen. De inspreekster wilde ook dat het waterhuishoudingsplan opgenomen wordt in het bestemmingsplan, wat nu niet het geval is.

In de zienswijze waarschuwt het waterschap Zuidplas en geeft men een duidelijk advies mee: “het HHSK adviseert een vloerpeil van NAP -4,20m ten opzichte van het opgenomen minimale vloerpeil van NAP -4,45m, Daarnaast verwijst HHSK naar de afwijkingsbevoegdheid om een lager vloerpeil toe te laten. Met dit vloerpeil hebben woningen geen droge eerste verdieping bij een overstroming vanuit de Hollandse IJssel met een falende stormvloedkering“.

De gemeente Zuidplas ziet echter in haar antwoord op de zienswijze geen reden tot aanpassen van het bestemmingsplan. “Het vloerpeil van NAP -4,45m zorgt ervoor dat bij een situatie van een dijkdoorbraak en het falen van de Maeslantkering en Hollandse IJsselkering bij een zeespiegelstijging van 1,25 meter. de eerste verdieping van woningen droog blijven. Zeespiegelstijging van 1,25 meter is, zoals ook in de KNMI’23 scenario’s (gepubliceerd op 9 oktober 2023), de bovenkant van de bandbreedte. De gemeente is van mening dat deze bovenkant
van de bandbreedte klimaatonzekerheden voldoende borgt. In het bestemmingsplan is opgenomen dat minimaal een derde van de gebouwen met een woonfunctie drie bouwlagen hebben (of twee met een kap). Daarnaast kan in de toekomst een gebouw ingericht worden als shelter
“.

Ook de vraag om rekening gehouden worden met vitale en kwetsbare infrastructuur en nutsvoorzieningen op de goede hoogte wordt niet gezien als onderdeel van het bestemmingsplan van Zuidplas. In het antwoord verwijst de gemeente naar het eerder vastgestelde nota van uitgangspunten. In 2023 kwam hierover juist een dwingend advies hier maar te kijken via het Kennisportaal klimaatadaptatief. Een van de opstellers van dit advies is van Sweco, het adviesbureau dat het waterplan voor de Zuidplaspolder heeft ontworpen.

De aanwezige raadsleden waren dan ook verbaasd dat het waterschap insprak en hadden diverse technische en politieke vragen. Van Wijnen (VVD) vroeg waarom het HHSK dan zo stevig in protest gaat en inspreekt. Volgens de inspreker lijkt het dat het waterschap niet gehoord leek te worden en dat deze stap nodig was. Vervolgens probeerde Molenaar (ChristenUnie/SGP) de discussie dood te slaan met een vraag en wat kost dat dan. Het HHSK verwees hem naar zijn eigen college van B&W met deze vraag.

Dinsdag 19 maart start de inhoudelijke discussie over het bestemmingsplan Middengebied 1 waaronder het Vijfde dorp valt, tijdens de behandeling van het bestemmingsplan. Een uitgebreid verslag van de insprekers volgt later op deze nieuwssite.

Advertentie