8.5 C
New York
maandag 22 april 2024

Nieuwe tentoonstelling ‘landkaarten uit atlassen’ in Zevenhuizen

De twee Zevenhuizense musea Ons Verleden én Ons Molenverleden heten u welkom op zaterdag 30 maart. We zijn dan geopend tussen 13.30 en 16.00 uur. Op de begane grond wordt bij de stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle een nieuwe tentoonstelling geopend over landkaarten uit atlassen. Op de bovenverdieping, het domein van de stichting Verzameling Ons Molenverleden, wordt extra aandacht besteed aan werktuigen waarmee het overtollige water uit de polders werd uitgeslagen. Adres: Tweemanspolder 15 te Zevenhuizen, de toegang is gratis. Traplift is aanwezig.

Nieuwe tentoonstelling ‘landkaarten uit atlassen’

De benedenverdieping van het gebouw is het domein waar het over de geschiedenis van Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen gaat. Om 14.00u wordt hier een nieuwe tentoonstelling over landkaarten geopend door voorzitter Martin Damen.

Al lang leefde de wens om een tentoonstelling te laten zien met veel van de landkaarten die we in de loop der tijd verzameld hebben. Nu is het er dan van gekomen. Een aantal van deze landkaarten hingen al in ons museum, niet alleen bij ons op de benedenverdieping, maar ook bij onze vrienden op de bovenverdieping.

Eén van de laatste activiteiten van de onlangs overleden Arie Dekker is in deze tentoonstelling ook terug te vinden: hij heeft van de Tweemanspolder kaarten verzameld, waarop te zien is hoe deze polder in de loop van de tijd veranderd is. Dit geeft weer eens aan hoe betrokken Arie Dekker was bij de geschiedenis van onze dorpen.

De geselecteerde kaarten zijn min of meer gerangschikt op periode, zoals Romeinse tijd en Bourgondische tijd. Daarmee krijgt eerst onze landelijke geschiedenis de aandacht. Verdergaand naar de huidige tijd volgt de periode van de droogmakingen en daarmee onze regionale geschiedenis.

Op de bovenverdieping zijn op de daar aanwezige landkaarten alle molens te vinden, die ooit zorgden voor het juiste waterpeil. Meestal is hier Frits Farinaux (de ‘kaartenman’) aanwezig, die meer kan vertellen over kaarten en de mogelijkheden van de website www.topotijdreis.nl.

Al met al is dit een tentoonstelling waarbij veel te zien is, maar vooral ook veel te lezen over de ontwikkeling van onze omgeving door de jaren heen.Naast deze nieuwe tentoonstelling is natuurlijk de reguliere collectie te bewonderen.

U kunt bij de historische vereniging terecht voor vragen over uw voorouders of over voorouderonderzoek. Ook helpen de vrijwilligers u bij het zoeken naar foto’s en historische krantenartikelen uit het aandachtsgebied. Aan de balie zijn diverse boeken en tijdschriften over de plaatselijke geschiedenis te koop.

Advertentie