8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Naam met negatieve klank voor Vijfde Dorp dingt niet mee bij prijsvraag

De gemeente Zuidplas gaat een prijsvraag uitschrijven voor de nieuwe naam van het Vijfde Dorp. Dat laat het college van B&W weten in een informatienota aan de gemeenteraad. Volgens het college is er op sommige plekken sprake van negatieve associaties ten aanzien van de opgave en kan leiden tot inzendingen met een negatieve klank/ondertoon. Daarom is er censuur op de uiteindelijke uitkomst is terug te lezen :”Met het opstellen van toetsingscriteria én
beoordeling door de prijsvraag-commissie wordt voorkomen dat dergelijke (negatieve) inzendingen in detop drie terecht komen” aldus Burgemeester en Wethouders.

In het plan van aanpak wordt voorgesteld om een top drie van potentiele namen voor het nieuwe dorp vrij te geven, waar Zuidplassenaren hun voorkeursstem op mogen aangeven. De naam met de meeste ‘stemmen’ wordt aan het college voorgesteld als de naam van het nieuwe dorp. Op deze manier kunnen (potentiele) bewoners zelf bepalen in welk dorp zij (willen) wonen. Deze aanpak past bij de eerste vier treden van de participatieladder, namelijk ‘informeren, raadplegen, adviseren en coproductie’. Daarmee is het eindelijke besluit van het college gebaseerd op een advies van haar bewoners en ondernemers. Het is belangrijk dat (potentiele) bewoners en ondernemers zich kunnen associëren met de naam van het nieuwe dorp en er graag willen wonen.

Gedurende de maand juni kan iedereen die dit wil een suggestie indienen voor de nieuwe naam van het nieuwe dorp waarna uiteindelijk een top drie wordt gevormd waar alle inwoners van de gemeente Zuidplas op mogen stemmen. Vanzelfsprekend is de naam met de meeste stemmen, de ‘winnaar’ en daarmee de nieuwe naam van het nieuwe dorp. De naam die wordt ingediend moet meedoen aan de onderstaande criteria:

Toetsingscriteria

  • De naam moet aantrekkingskracht hebben
    o Geloofwaardigheid
    o Eenvoudig te onthouden en goed in de taal vallen
    o Gebondenheid met het gebied (geografisch, historisch, cultuur etc.)
    o Toeristische waarde
  • De naam moet gemakkelijk uit te spreken zijn
  • De naam moet Nederlands zijn
  • De naam moet geen verwarring met andere gemeente-, wijk- of buurtnamen oproepen (dus
    geen delen en/of namen van bestaande dorpen en gemeenten)
  • De naam moet bij voorkeur passen bij de identiteit, aard en geschiedenis van het gebied
    waarin het nieuwe dorp ligt
  • De naam moet bij passen bij het concept, het fundament van het Middengebied (zie
    toetsingskader)
  • Geen cijfers in de naam (cijfers)
  • Bestuurders en medewerkers van de gemeente Zuidplas zijn uitgesloten van stemming

Alle inzendingen die voldoen aan de criteria vormen samen een ‘longlist’. Deze ‘longlist’ wordt vervolgens beoordeeld door een zogenaamde ‘prijsvraagcommissie’. Deze samenstelling van deze commissie staat hieronder weergegeven. De commissie brengt, aan de hand van opgestelde criteria, een advies uit aan het college waarin drie potentie rijke namen worden voorgesteld. Het college geeft deze drie namen vrij ter stemming waarvan de naam met de meeste stemmen de naam van het nieuwe dorp is.

Deze drie namen worden digitaal opengesteld voor stemming zodat alle inwoners van de gemeente
Zuidplas kunnen stemmen. Bij stemming wordt de vraag gesteld ‘Woont u in de gemeente Zuidplas?’, alle stemmen waarvan de stemmers het antwoord ‘Nee’ hebben gegeven, worden uit de totaallijst met stemmen verwijderd voordat de stemmen worden geteld. Zo kunnen alleen inwoners meebeslissen over de nieuwe naam van het nieuwe dorp. De gemeente realiseert zich dat dit geen garantie is, maar binnen de mogelijkheden die men heeft is dit meest effectieve vorm.

De winnaar van de prijsvraag krijgt een eigen bankje met zijn of haar naam in het nieuwe Vijfde Dorp. Indien de winnende naam door meerdere personen is ingediend, wordt de prijs (deels) gecombineerd. De (korte termijn) prijs is een jaar lang gratis fruit (bij een lokale ondernemer). Alle indieners van de winnende naam ontvangen deze prijs. Zodra het centrum van het nieuwe dorp ontwikkeld wordt, ontvangt de winnaar een ‘eigen’ bankje: straatmeubilair in de vorm van een zitbank met daarop een plaquette met de naam, winnende inzending en datum van de bekendmaking. In het geval dat de naam door meerdere personen is ingediend, staan er meerdere namen op de plaquette.

De totale kosten voor de nieuwe naam bedragen € 15.000,- Het vaststellen van een nieuwe plaatsnaam is een wettelijke bevoegdheid van het college. Echter kan ervoor gekozen worden om andere bestuursorganen een rol te geven in dit proces. Uiteindelijk moet er nog een woonplaatsbesluit worden genomen.

Op onderstaande kaart is te zien dat het grootste gedeelte van het gebied van het Vijfde Dorp nu in het dorp Moordrecht ligt, zeker waar straks de bebouwing en industriegebieden komen.

Advertentie