8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Molen Kortenoord in Hollandse sferen door graffiti van scholieren (+video)

De molen Windlust op Kortenoord (Nieuwerkerk aan den IJssel) heeft de komende maanden een nog vrolijkere Hollandse uitstraling. Leerlingen van de Lallemanschool uit Moordrecht hebben de zeilen met spuitbussen beschilderd met als thema ‘Hollands met een twist’.

Korenmolen

Korenmolen Windlust, waarvan de historie teruggaat tot 1586, maalde eeuwenlang trouw het graan voor klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omstreken. Na een jarenlange periode van werkeloosheid maalt de molen weer actief. Op 20 mei 2005 werd het molencomplex, bestaande uit de korenmolen, het molenaarshuisje, Dagcentrum Korenaer met theeschenkerij, werkplaats en bakkerij (voor cliënten met een verstandelijke beperking), onder grote belangstelling officieel geopend. De molen maalt graan uit Zevenhuizen. In Moerkapelle wordt daar brood van gemaakt.

Kunstproject

Vorig jaar beschilderde de leerlingen van het Thorbecke college voor het eerst de zeilen van de molen. Dit jaar was het de Lallemanschool uit Moordrecht die de spuitbussen mochten hanteren. De 22 leerlingen zijn begeleid door Teuneke en Roy Beusink. Ze werkten in groepen aan het project, dat als thema ‘Hollands met een twist’ had. Een trotse Teuneke Beusink vertelt dat de kinderen zelf met ideeën zijn gekomen. “Dat ging vooral over eten, zoals kaas, stroopwafels en patat”. Op de zeilen staat zelfs een roze crompouce. De zeilen hebben vorig jaar zes weken gehangen en zijn daarna naar Leidschendam gegaan. Rob Rosbergen van de stichting molen Kortenoord verwacht dat de zeilen dit jaar langer blijven hangen. “Ik hoop tot september, maar het kan zijn dat er een examen komt en dan moeten de doeken er eerder af”.

Teuneke Beusink

Wethouder Klovert

De vrijwilligers van de molen hadden vrijdag 12 april de doeken al bijna helemaal opgehangen. Bij het laatste doek mocht wethouder Frans Klovert helpen. Hij gaf aan trots te zijn op het project. “Schitterend dat erfgoed en onderwijs zo verbonden worden”.

Wethouder Frans Klovert helpt bij het laatste zeil.

Video

Advertentie