8.5 C
New York
vrijdag 17 mei 2024

Al ruim honderdertig ondertekenaars tegen grootschalige horeca in GroenBlauwe zone

De milieuvereniging Zuidplas wil dat de plannen voor grootschalige horeca in de Groenblauwe zone tussen Moordrecht en Westergouwe van tafel gaan. Daarvoor zijn ze een petitie gestart, die inmiddels al meer dan honderd keer is ondertekend. Ook de gemeenteraad vindt de plannen te ver gaan. Ze heeft het college gevraagd de plannen aan te passen.

Kleinschalige horeca

In 2022 hebben de gemeenten Zuidplas en Gouda een intentieovereenkomst ondertekend om de GroenBlauwe zone tussen Moordrecht en Westergouwe verder te versterken. Dat heeft geleid tot een plan dat horeca en bebouwing tot 3500 m2, met een hoogte tot 11 meter, in het gebied mogelijk maakt. De gemeenteraad van Zuidplas vond dit te grootschalig. Een deel van de gemeenteraad – D66, ChristenUnie/SGP en VVD – wil enkele beperkingen afdwingen met een motie. Zo moet het totale oppervlakte naar maximaal 2500 m2, mag een gebouw maximaal 750 m2 beslaan en moet de horeca kleinschaliger. Voor een ander deel van de raad ging dat niet ver genoeg. Zij willen het gebied groener en blauwer houden en het totale bouwoppervlak beperken tot 250 m2. Ook mag een gebouw niet hoger worden dan zes meter.

Nieuw plan

Wethouder Daan de Haas heeft toegezegd het plan te gaan aanpassen. Voorzitter Leo Loch van de milieuvereniging Zuidplas is daar niet gerust op. Hij betwijfelt of de aanpassing tot veel minder, en minder hoge, bebouwing zal leiden. Hij wil de natuurwaarden in het gebied bewaren.

De nieuwe inrichting moet meer mogelijkheden voor recreatie geven en bijdragen om van Westergouwe de meest beweegvriendelijke wijk in de regio te maken. Loch wijst er op dat het raar is dat er dan voor de bestaande voorzieningen geen aandacht is. “Eind vorig jaar hebben we al aangegeven dat de boksbal is verdwenen en de slingertouwen en het trekpontje kapot zijn”. De milieuvereniging is overigens niet tegen recreatie. Zij stellen voor de horecavoorzieningen aan de andere kant van het water in Westergouwe zelf te plaatsen, omdat daar meer parkeervoorzieningen zijn. In het gebied zelf zien ze meerwaarde voor een voetpad naar Moordrecht en particulier kanoën of roeien. Kanoverhuur gaat hen te ver. Ook moeten er goede waarborgen zijn dat de kanoërs de broedvogels niet verstoren. “We kunnen eventueel akkoord gaan met een klein gebouw van 250m2 en maximaal 6 meter hoog”.

Leo Loch, voorzitter van de milieuvereniging Zuidplas

Petitie

De milieuvereniging is een petitie gestart om hun standpunt te laten ondersteunen. Die petitie is inmiddels 136 keer ondertekend, waaronder twee oud-wethouders. De ondertekenaars zijn vooral bezorgd voor de natuur. “Het weinige stukje dat rest voor natuur en bijbehorend water in dit stukje polder tussen Moordrecht en Gouda MOET blijven” en “het is een belachelijk idee dat in zo’n klein stukje natuur horeca en gebouwen moeten komen. Laat het lekker groen en een echte buffer zijn tussen het dorpse Moordrecht en het stadse Gouda. Ik ben niet voor niets in een dorp gaan wonen”.

Advertentie