8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Poollicht boven Zuidplas te zien

Door een serie van zonnevlammen die op de aarde afkomen is de kans op poollicht of Noorderlicht groot en op de eerste avond was het goed waarneembaar. Wie naar het noorden keek zag wat verkleuringen die soms opeens helder zichtbaar waren, zowel in donkere gebieden als in het dorp zelf.

Volgens de Gouwe IJssel Nieuws verslaggever was het ongeveer een seconde of 7 tot 8 met blote oog zichtbaar toen hij op de Derde Tochtweg in Moordrecht stond, midden in het gebied waar straks een nieuw dorp komt. Vooral de stralen van het poollicht in paars, roze en rood waren goed waar te nemen met 2-3 seconden sluitertijd.

Dit weekeinde komen nog meer zonnevlammen richting de aarde als een soort van afsluiting van een cyclus van de zon met een zogenaamd zonnemaximum. Deze periode duurt 10 tot 12 jaar en daarmee zal het Noorderlicht waarschijnlijk minder vaak te zien zijn in Zuidplas tot het volgende zonnemaximum.

Ook boven het verlichte Nieuwerkerk te zien

Advertentie