8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

Julie vertegenwoordigt kinderen uit Zuidplas het komende schooljaar

Durven presenteren en snel kunnen reageren op vragen zijn vaardigheden die een kind moet beheersen om kinderburgemeester te kunnen worden. Gemeente Zuidplas is gezegend met vele kinderen die intuïtief zijn èn dit publiekelijk durven delen met anderen.

Vanaf 2011 kent gemeente Zuidplas elk jaar een nieuwe kinderburgemeester. In groep 7 van de alle basisscholen in de gemeente krijgen kinderen de kans om hiervoor in aanmerking te komen. De  kinderen presenteren zichzelf eerst voor de klas, waarbij de docenten kiezen wie er in aanmerking komt.

Elk jaar komt de kindergemeenteraad bij elkaar om te luisteren naar de ideeën van de nieuwe kinderraadsleden waarvan er één als kinderburgemeester uitgekozen wordt.
Deze ideeën worden door middel van een presentatie in de Raadzaal gedeeld.

De kinderen leggen hierbij uit hoe zij de gemeente een stukje leuker, veiliger of mooier kunnen maken.

Dit jaar kwamen er weer veel verfrissende plannen voorbij zoals een Pumptrack, een circuit met bulten en krombochten waar je op de fiets, step of met skates op kan rijden. Het lijkt Bram Schipper uit Nieuwerkerk aan den IJssel een goed idee omdat kinderen op zo’n plek afspreken om buiten gaan spelen en dus achter het beeldscherm vandaan komen.

Ook een idee voor Speelbuddy’s kwam voorbij, waarbij je middels een app een speelmaatje kan vinden in de buurt. Er zijn volgens Jayvien Dirks uit Moerkapelle niet alleen eenzame ouderen maar ook eenzame kinderen.

De ‘oude’ kindergemeenteraad stelden vragen aan de ‘nieuwe’ kindergemeenteraad; ‘Hoe werkt zo’n app voor Speelbuddies dan?.”

Na elf presentaties werd er door ieder lid van de ‘oude en nieuwe’ kindergemeenteraad persoonlijk gestemd voor de nummer één en twee.

Saar van Dorp van basisschool De Eendragt in Zevenhuizen werd tweede in de verkiezing, zij is komend schooljaar loco-kinderburgemeester.

Julie van Nieuwenhuijzen volgt kinderburgemeester Saar Hoogendoorn op. Wethouder Frans Klovert moet volgens eigen zeggen, zich nog voorbereiden op het emotionele afscheid van het werkjaar met Saar en de kindergemeenteraad. Maar ook kijkt Klovert weer uit naar een leuk jaar met de nu nog groep zeven, maar na de zomervakantie groep acht leerlingen in de kindergemeenteraad.

Advertentie