8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

PVV grote winnaar in Zuidplas en Waddinxveen

De PVV is in zowel Zuidplas als in Waddinxveen de grote winnaar van de verkiezingen voor het Europese parlement geworden, in beide gemeenten is volgens de voorlopige uitslagen van het ANP de partij van Geert Wilders de grootste geworden. Voor Forum voor Democratie was er in beide gemeenten een groot verlies.

In Zuidplas bleef de VVD de tweede partij, gevolgd door PvdA/GroenLinks die elk ook fors verlies leden. De nieuwe partijen BBB en NSC haalde respectievelijk 4,1 en 3,5% van de stemmen. CDA, SP en partij voor de Dieren leden een licht verlies. De opkomst in Zuidplas was hoger dan in 2019, Nu brachten 47,2% van de kiesgerechtigden hun stem uit tegen 45% in 2019.

In Waddinxveen is de SGP de tweede partij. Door een lijstcombinatie in 2019 met de ChristenUnie, die nu niet er was, kan moeilijk worden opgemaakt of de partij winst maakt. De PvdA/GroenLinks is de derde partij gevolgd door de VVD, beiden wel met verlies. De opkomst is 48,6 procent tegen 46,2 procent vijf jaar eerder.

Advertentie