8.5 C
New York
zondag 6 oktober 2024

Kritiek op ‘misleidende’ beeldvorming beoogde bebouwing in Groenblauwe zone in Moordrecht

Raadsleden van CDA, PvdA/Groenlinks, SP en NEZ in Zuidplas vinden dat Gouda en Zuidplas de bewoners een verkeerd beeld hebben voorgehouden over de voorgestelde bebouwing in de Groenblauwe zone. Dat is het groene gebied tussen Moordrecht en Westergouwe. De gemeenten schetsen volgens de raadsleden een plan met kleinschalige horecavoorzieningen, waar je een ijsje kan eten. In werkelijkheid gaat het volgens deze raadsleden om grote gebouwen.

Weggestopt in de regels

Wethouder De Haas gaf aan dat die ideeën zijn ontstaan tijdens bijeenkomsten met bewoners. Ook het feit dat er bijna geen zienswijzen zijn ingediend op het plan, ziet hij als bewijs dat er draagvlak is. Raadslid Pien Meppelink (CDA) had daar in de raadscommissie gisteren een ander beeld bij. Volgens haar is er weinig ruchtbaarheid gegeven aan de plannen, zijn er weinig mensen uit Zuidplas bij betrokken geweest en is er bij bijeenkomsten vooral gepraat over kleinschalige gebouwtjes voor ijs en thee. Daarbij zijn geen beelden getoond van een gebouw van 11 meter en 750 meter grondoppervlakte. “De enige plek waar dat zichtbaar is gemaakt, is bij de regels van het bestemmingsplan. En raadsleden zijn de enigen die daar naar kijken”. In de raad werd door De Haas bevestigd dat zo’n gebouw groter is dan de gehele bebouwing van de Roerdomp in Zevenhuizen (cafe en woonhuis bij elkaar). Daarnaast geeft het voorgestelde bestemmingsplan geen beperking aan het oppervlakte aan terras.

Geen brief gehad

Toen wethouder de Haas aangaf dat er 500 inwoners van Zuidplas per brief geïnformeerd zijn, reageerde Meppelink dat ze bij die bewoners langs is gegaan. Volgens haar gaven deze mensen aan zich niet te kunnen herinneren dat ze een brief gekregen hebben. Een petitie tegen het plan, die 700 keer is ondertekend, werd door wethouder De Haas in twijfel getrokken. “De ondertekenaars ageerden tegen een eerder plan met meer oppervlakte aan bebouwing”. De Haas dacht dat een deel daarvan wel tevreden zouden zijn met een iets aangepast plan.

Strijdig met eerdere afspraken

Ook de raadsleden van PvdA/GroenLinks, SP en NEZ sloten zich aan bij de kritiek van het CDA op de plannen. Zij vinden dat de plannen om bebouwing toe te staan, niet passen bij de afspraken uit het verleden. Bij de plannen voor Westergouwe is volgens hen bedongen dat het gebied tussen Moordrecht en Westergouwe groen zou blijven. Zij zien geen meerwaarde in horecavoorzieningen. Daarnaast geven ze aan dat er nu geen beperking is voor de plek van deze voorzieningen binnen het gebied. Die kan ook midden in het gebied zijn, terwijl een locatie aan de rand veel logischer zou zijn.

Protest op donderdagmiddag 

Deze partijen hebben het idee dat het plan door zal gaan, omdat de andere partijen (VVD, ChristenUnie/SGP en D66) al uitstraalden voorstander te zijn van de plannen. Die partijen dienden echter ook voorstellen in om de omvang te beperken. De tegenstanders lijken dat vooral te zien als een strategische poging om het plan toch door te zetten. Het CDA liet Gouwe IJssel Nieuws vandaag weten dat zij donderdag 4 juli om 17 uur met een groep naar de Groenblauwe zone gaan om aandacht te vragen en in gesprek te gaan in het gebied. De milieuvereniging roept inwoners op om daar ook heen te komen om het protest te ondersteunen.

De getoonde visualisaties van de bebouwing die mogelijk gemaakt zou kunnen worden met het bestemmingsplan, heeft het CDA laten maken.

Advertentie