8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

50 of 80, dat is de vraag

Tussen Moordrecht en Gouda ligt de Julianasluis, met een rijtje oude sluiswachterwoningen op de dijk richting Moordrecht. Met welke snelheid mag je deze huizen voorbij rijden? Een mooie vraag om in deze zomerse komkommertijd te onderzoeken.

Situatie

Vanuit Moordrecht is de verkeerssituatie helder. Vlak voor de huizen gaat de maximum snelheid terug van 60 naar 50 km/u.

Julianasluis

Aan de Goudse kant is de situatie lastiger. Komend vanuit Gouda verlaat je voorafgaand aan de sluizen de bebouwde kom.

Als je vervolgens over de twee bruggen rijdt, kun je linksaf richting Moordrecht.

Het enige bord dat je passeert is het ronde blauwe bord met een pijl, dat de verplichting geeft de middenheuvel rechts te passeren. Even verderop, nog voor de huizen, zijn nog wel restanten van markering op de weg te vinden. Met de neus op het asfalt is duidelijk dat hier vroeger ‘50’ gestaan heeft.

Verkeersregels

Het wegvak bevindt zich buiten de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom mag je 80 km/u rijden. Als er voorafgaand aan het wegvak een beperking van de snelheid is aangegeven, dan moet deze herhaald worden om ook op dit wegvak van toepassing te zijn. Vanuit Moordrecht komend, staat vlak voor de huizen een bord met 50. Daarna volgt geen zijweg en dus is deze 50 km/u van toepassing op deze locatie.

Vanuit Gouda begint het wegvak vlak voor de huizen bij de middenheuvel. Daar staat geen verkeersbord met een maximum snelheid. Je mag hier dus 80 km/u rijden. Wel staat er een vage markering met 50. Zonder verkeersbord heeft dit geen waarde.

Vervolgens is de vraag of er op één wegvak per rijrichting verschillende maximumsnelheden mogelijk gelden. Waarschijnlijk niet. Dit zou bij een eventuele bekeuring tot een probleem kunnen leiden.

Reactie

Daarom bij de gemeente Gouda navraag gedaan via de website voor de buitenruimte. “De maximumsnelheid op deze weg is verschillend per rijrichting (50 in noordelijke richting en 80 zuidelijk). Dat is verwarrend. Mag dat volgens de regels?”.

De gemeente reageerde twee weken later: “We hebben de situatie waarover u heeft gemeld kunnen herstellen. Langs de woningen is 50 toegestaan. Verderop is 80 toegestaan. Dit is ter bescherming van de huizen en bewoners.”

We zijn opnieuw buiten gaan kijken. De foto’s in dit artikel zijn van enkele weken na de reactie van de gemeente. Vervolgens is een mail aan de gemeente gestuurd dat de vraag waarschijnlijk niet goed begrepen is, en dat er richting Moordrecht nog steeds 80 km/u geldt. Toen bleef het stil. Ook twee keer nabellen (“we zullen een bericht nalaten voor de betreffende medewerker”) hielp niet. Drie weken na de laatste reactie kunnen we dus alleen een voorlopige conclusie trekken.

Voorlopige conclusie

Het is duidelijk wat de bedoeling van de gemeente is. In beide richtingen is het doel om auto’s niet harder dan 50km/u te laten rijden. Waarschijnlijk is deze maximum snelheid richting Moordrecht echter niet afdwingbaar, vanwege het ontbreken van een verkeersbord. Dat geeft waarschijnlijk ook een risico voor de afdwingbaarheid in de andere rijrichting.

Andere locaties

Kent u ook een verwarrende verkeerssituatie in de buurt? Laat het ons weten via info@gouweijsselnieuws.nl. De zomerperiode is een mooi moment om samen met de gemeente voor u uit te zoeken wat de bedoeling is.

Advertentie