De gemeente Waddinxveen wil het bedrijventerrein aan de Noordkade ontwikkelen tot een moderne woonwijk met ongeveer 1.500 woningen, waar ook ruimte is voor kleinschalige bedrijven. Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 16 oktober heeft de raad ingestemd met de financiële afspraken voor de ontwikkeling van het gebied. De gemeenteraad wil graag dat de gemeente een leidende rol neemt in het samenbrengen van betrokken partijen en het verder uitwerken van de plannen. Hiermee is een grote stap gezet en is de nieuwe woonwijk weer een stuk dichterbij.
Verdere stappen voor de ontwikkeling
Wethouder Albert Kerssies (Ruimtelijke Ordening en Wonen): “Landelijk, maar ook in Waddinxveen is de vraag naar woningen groot. Het ontwikkelen van 1.500 woningen aan de Noordkade, met een goede woningmix, is een grote kans voor Waddinxveen. Doordat de gemeenteraad nu akkoord is, kunnen we verder met het uitwerken van de plannen. Binnen drie jaar willen we beginnen met het bouwen van de eerste woningen, ook zodat we onze subsidie goed kunnen inzetten”. Eerder ontving gemeente Waddinxveen een Woningbouwimpuls (WBI) subsidie van vijf miljoen euro voor het project. Belangrijke voorwaarde van de subsidie is dat de woningen binnen tien jaar gebouwd moeten zijn, en dat minstens twee derde van de woningen betaalbare woningen zijn. De raad heeft nu besloten om hetzelfde bedrag van vijf miljoen euro aan het project te besteden. Als voorwaarde heeft de raad gevraagd om in de plannen te kijken naar ruimte voor betaalbare en levensloopbestendige woningen. Ook vraagt de raad aandacht voor de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan en de Verlengde Beethovenlaan door de provincie Zuid-Holland. De nieuwe wegen moeten zorgen voor een goede ontsluiting van Waddinxveen en de nieuwe woonwijk aan de Noordkade.
Fase 1: 1.000 Woningen binnen tien jaar
De bouw van de nieuwe woonwijk gebeurt in twee fasen. In de eerste fase worden bijna 1.000 woningen gebouwd. Dit gebeurt op ongeveer twee derde van het (plan)gebied. De gemeente heeft het recht om als eerste bepaalde stukken grond te kopen als de eigenaren deze willen verkopen. Nu de gemeenteraad akkoord is, kan de gemeente deze grond kopen. De tweede fase van de bouw vindt plaats in het andere (derde) deel van het gebied. In beide fasen wil de gemeente samenwerken met de huidige eigenaren van de grond. Binnenkort start een participatieproces waarbij inwoners mogen meedenken over het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan van de nieuwe woonwijk.