Warmte- en koudewinning uit drinkwaterleidingen, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar uit een onderzoek van Techniplan blijkt het technisch mogelijk. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht drinkwaterbedrijf Dunea en de gemeente Zuidplas voor het toekomstige dorp Cortelande.
Dit technische onderzoek wijst uit dat de aquathermie oplossing, waarbij zowel warmte als koude uit de bestaande BAL-leidingen wordt onttrokken, technisch haalbaar is voor de nieuwe woongebieden in het Middengebied met hogere bebouwingsdichtheden (Kreekrugdorp en mogelijk Doelwijk II en delen van de Watertuinen).
Deze collectieve oplossing heeft ruimtelijke voordelen ten opzichte van de individuele alternatieven (luchtwarmtepomp of PVT-panelen). Het doorrekenen van de businesscase is nog niet afgerond. Het volledig doorrekenen van een dergelijk warmtenet vraagt in deze fase van de ontwikkeling veel aannames die goed onderbouwd moeten worden om een robuuste businesscase te maken.
Dunea is bij dit proces inhoudelijk betrokken. In het najaar volgt een bestuurlijke kennismaking om ook op dit niveau de eventuele samenwerking verder te verdiepen. Dunea is eigenaar van de BAL leidingen.Deze BAL leidingen hebben een diameter van 1.600 mm en gaan door de Zuidplaspolder. De leidingen zijn bedoeld om het water dat wordt ingenomen en voorgezuiverd bij Brakel via Bergambacht te transporteren naar de duinen in Monster, Katwijk en Scheveningen. Hier wordt het water geïnfiltreerd in de duinen en komt het weer uit de kraan in meerdere dorpen in Zuidplas.
Wat is Aquathermie
Aquathermie is de verzamelnaam voor thermische energie gewonnen uit oppervlakwater (TEO), afvalwater (TEA) of drinkwater (TED). Het is een ‘zeer lagetemperatuurbron’ (7 – 25 °C). Dit betekent dat het een goede basistemperatuur levert, die nog verder moet worden opgewaardeerd naar een bruikbare temperatuur voor (ruimte)verwarming. Dunea ziet het water van transportleidingen gebruiken voor aquathermie als kansrijk ten opzichte van alternatieve bronnen. De leiding van Dunea is een grote en constante bron, die in de zomer warmte afgeeft en in de winter koude. Door het water in de leiding door een warmtewisselaar te laten stromen wordt er warmte of koude aan het water onttrokken. Die kan tijdelijk worden opgeslagen in de bodem en op het gewenste moment aan de woningen worden geleverd