De gemeente Zuidplas heeft onterecht een omgevingsvergunning af voor het inpakken van snoeptomaatjes afgewezen. Tot die conclusie komt de Rechtbank in Den Haag in een beroep tegen deze weigering van de omgevingsvergunning. De tomatenkwekerij aan de Knibbelweg heeft na dit besluit faillisement aangevraagd.
Bijzonder is dat de gronden waarop de Rechtbank de kweker gelijk gaf, eerder al waren uitgesproken in een inspraak van de advocaat tijdens een gemeenteraadsvergadering. De Rechtbank is van mening, net als de kweker, dat het niet onderbouwd is door Zuidplas dat het verpakken van tomaten van derden tot meer aanvoer van verpakkingsmateriaal en tot meer afvalstromen leidt. Zuidplas mag van de rechter ook niet de inpakwerkzaamheden van zelf gekweekte tomaten meetellen. De Rechtbank ziet ook niet dat hier
Dat is een streep door de rekening van wethouder Schuurman (ChristenUnie/SGP) die overtuigd was dat meer vervoersbewegingen in strijd was met het bestemmingsplan. Raadslid en partijgenoot Molenaar stelde dat er genoeg jurisprudentie was waarom de vergunning moest worden afgewezen tijdens de behandeling in de gemeenteraad. Tijdens de vergadering werd ook de plek van het bedrijf, in het middengebied (de Groene Schakel) aangedragen door VVD raadslid Karreman, die tijdens het debat in spagaat zat tussen regels en ondernemersschap.
Volgens de Rechtbank is er geen deugdelijke onderbouwing van het standpunt van Zuidplas dat het verpakken van tomaten van derden zou leiden tot meer verkeersbewegingen, dan het verpakken van eigen teelt. “Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat jaarrond telen op het perceel zou leiden tot meer verpakkingsactiviteiten en eveneens tot meer verkeersbewegingen. In dit licht bezien is de rechtbank eveneens van oordeel dat verweerder niet toereikend heeft gemotiveerd waarom medewerking aan de aanvraag in strijd zou zijn met het Masterplan Middengebied” valt terug te lezen in de uitspraak en hiermee werd door de Rechtbank het argument van Karreman weggevaagd.
De gemeente Zuidplas moet met de argumentatie van de uitspraak binnen 12 weken een nieuwe uitspraak doen over de aanvraag. Ondertussen wordt er hard gewerkt om dit ook onderdeel te laten worden van het bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder 2. Maar of dit dan wel ‘Raad van State proof’ is moet blijken. Dit is vooralsnog wederom een besluit welke door de Rechtbank of Raad van State vernietigd wordt.