Hoewel de interventie van Minister Keijzer door Wim Kuijken loopt, lijkt er geen voortgang te zitten in een oplossing tussen de gemeente Zuidplas en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Gouwe IJssel Nieuws kreeg via 5(!) kanalen de reactie van het waterschap op het verweerschrift van de gemeente binnen. Meestal krijgt de pers pas het te lezen als het in de uitspraak is verwerkt.
De conclusie: Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard blijft erbij dat het watersysteem niet goed is, De unieke eigenschappen van het gebied, het niet volgen van de gevolgen van klimaatverandering en de financiële haalbaarheid. Het hoogheemraadschap blijft van mening dat de Raad van State het bestemmingsplan moet vernietigen.
Vernietiging van het bestemmingsplan zou leiden tot jarenlange vertraging en tot enorme kosten. Hierbij kan het gebeuren dat de gronden dan in waarde dan terugvallen tot landbouwgrond en het 70 tot 80% moet afschrijven. Dit heeft niet alleen voor de gemeente Zuidplas enorme gevolgen, ook de aandeelhouders van de Grondbank zoals Provincie Zuid-Holland en Rotterdam zien dan tientallen miljoenen euro’s verdampen.
Waterhuishouding
Uit de reactie aan de Raad van State blijkt dat bij het waterschap de grootste zorg de waterhuishouding te zijn. In tegenstelling wat Zuidplas schrijft in het verweerschrift (die geheim is) blijkt dat het waterschap niet heeft ingestemd met de globale opzet van het waterstructuurplan en hierover is ook meerdere keren met Zuidplas overgesproken en aangegeven dat er niet mee in te stemmen. Het waterschap beschuldigt de gemeente ervan dat het bestemmingsplan is doorgedrukt vanwege de aflopende claim op de gronden via de Wet Voorkeursrecht Gemeenten: “. Dit ten koste van de zorgvuldigheid en onderbouwing van het bestemmingsplan”.
Maar ook andere zaken uit het verweerschrift noemt het waterschap de wereld op zijn kop. Volgens het waterschap stelt de gemeente in haar verweerschrift dat de ontwikkeling ruimte biedt aan de opgave van het waterschap. Maar het waterschap heeft volgens haar zeggen geen opgave. “Echter, als gevolg van de door de gemeente gewenste radicale transformatie van het Middengebied naar een nieuw dorp bestaande uit een woon-werkgebied met daarbij behorende voorzieningen in de laagste polder van Nederland, is het hoogheemraadschap genoodzaakt stevige maatregelen te treffen ten aanzien van het watersysteem en zullen toekomstige gebruikers/eigenaren met (ongebruikelijk hoge) regelmaat moeten overgaan tot ophoging”.
Een andere conclusie die het waterschap trekt is dat de gemeente Zuidplas het als een alledaags project ziet en te weinig rekening aan het houden is met het unieke karakter van de Zuidplaspolder waar diverse knelpunten tezamen komen en waarbij ook nog rekening gehouden moet worden met de klimaatverandering. “Juist vanwege de unieke locatie en specifieke uitdagingen had voorafgaand aan de vaststelling een integraal waterhuishoudingsplan voor deze grootschalige en ambitieuze ontwikkeling moeten worden vastgesteld én geborgd in de planregels hetgeen niet is gebeurd” valt terug te lezen.
HHSK is gewoon niet gelukkig met hoe Zuidplas de planregels heeft opgesteld en ook het herstelbesluit, wat vernietiging moet voorkomen, is niet voldoende: “Het Hoogheemraadschap is niet overtuigd van de onderbouwing van het plan waar het gaat om de gevolgen voor de wateraspecten. De onderbouwing ontbreekt voor een aantal essentiële aannames t.a.v. o.a. lintbebouwing, waterkwaliteit, restzetting, waterberging en de Vierde Tocht. Ook kleven er gebreken aan de planregels én gaat het voorgenomen herstelbesluit niet ver genoeg.
Ook bestaat grote twijfel over de financiële uitvoerbaarheid bij het Waterschap maar dat is geen ruimtelijk argument. De felheid in het in totaal 31 pagina’s tellende reactie met daarbij nog meer bijlagen is best groot te noemen. Na de eerdere inspraak in de commissie, diverse brieven en de Watertafel bij minister Keijzer lijkt er nog steeds geen toenadering en eerder meer afstand. De Raad van State mag nu aan de slag met de procedure en gelet op de technische inhoud kan dit nog wel even duren.