Erwin Olaf is een van de bekendste Nederlandse fotografen. Begin dit jaar kreeg hij veel lof voor zijnportret- en staatsiefoto’s van de koninklijke familie.Olaf (1959) begon zijn carrière als fotojournalist, maar stapte al snel over op de geënsceneerde fotografie. In deze foto’s kon hij het beeld geheel naar eigen hand zetten.Als een van de eersten in Nederland maakte hij daarbij gebruik van fotoshop-technieken.
Aanvankelijk zocht hij de provocatie in zijn beelden, vanaf 2000 worden thema’s als kwetsbaarheid,eenzaamheid en verlangen steeds belangrijker. Ter gelegenheid van Olafs zestigste verjaardag jaar organiseren het Haags Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag in de lente van 2019 een groots overzicht. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk vanaf het jaar 2000 tot en met Olafs nieuwste, in Shanghai gemaakte serie.
Het Fotomuseum zoomt in op zijn ambachtelijke maakproces en de overstap van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Naar aanleiding van deze tentoonstelling zal Hanneke de Man in haar lezing in Swanla dieper ingaan op het werk van deze bijzondere fotograaf. De lezing is op woensdag 10 april 2019. Kaarten € 11,- (korting vrienden van SBKZ € 5,-). Reserveren kan via www.theaterswanla.nl
Foto boven Erwin Olaf gemaakt door Sebastiaan ter Burg CC-3.0 Wikipedia Commons