8.5 C
New York
zaterdag 23 november 2024

VVD : Luiers uit het restafval zorgt voor mindere stijging afvalstoffenheffing

De VVD in Zuidplas heeft aanvullende schriftelijke vragen gesteld over de mogelijk stijging van de afvalstoffenheffing. Eerder al werd bekend dat deze moet gaan stijgen door onder andere de veel hogere heffing van de rijksoverheid op restafval.

Eerder had de VVD al met het CDA en ChristenUnie/SGP vragen gesteld over hoe het nu zover gekomen is dat in een paar jaar de afvalreserve op was. Alle uitgaven en inkomsten voor afvalstoffenheffing komen uit één pot, de reserve afvalstoffenheffing. Andere uitgaven uit deze reserve halen zoals bijvoorbeeld aan het nieuwe gemeentehuis of aan lantarenpalen is niet toegestaan. Daarom wil Leendert Karreman van de VVD weten hoe het restafval verminderd kan worden :”Gezien de laatste infonota d.d. 12-02-2019 is de kans klein dat een verhoging van de afvalstoffenheffing voorkomen kan worden. Wij zullen onze uiterste inspanning doen om dit te voorkomen dan wel tot een minimum te beperken“.

Daarom vraagt Karreman aan het college van B&W hoe de afvalscheiding nog beter kan worden. Eerder al gaf het college aan dat er in 2019 een raadsbrede discussie komt over het afval maar nu de liberalen zien dat de woonlasten mogelijk gaan stijgen wil Karreman nu al antwoord. Sinds 2012 is het aantal kilo’s fijn en grof restafval al gedaald nadat er in Zuidplas DIFTAR werd ingevoerd en inwoners 1 euro betalen voor een zak restafval.

Uit een onderzoek van 2014 uitgevoerd door Cyclus op het ingezamelde fijne restafval blijkt dat er nog wel wat soorten afval in het afval mogelijkheid bieden om het te verbeteren zoals GFT en incontinentiemateriaal zoals luiers. De doelstelling is in 2020 op maximaal 75 kilorestafval per inwoner te zitten, mede door de rijksopgave op dit onderwerp.

Wat zit er in het restafval van Zuidplas? Bron : Cyclus NV, advertentie in 2015

Volgens Cyclus hadden we in 2017 per inwoner 96 kilo fijn restafval. Als het hygiënisch papier inderdaad 16 kilo is dan is het meer dan de genoemde 5-8%, het is dan zelfs 14%. Meer dan de moeite waard om te onderzoeken, zowel voor de doelstelling om het restafval te verminderen als de afvalkosten en daarmee de afvalstoffenheffing voor inwoners” aldus Leendert Karreman. De VVD hoopt snel hierover antwoorden te krijgen van het college. Een van de leveranciers van luiers, Pampers, is al bezig met een groot onderzoek naar de recyclingmogelijkheden. Karreman roept de gemeente dan ook op om contact op te nemen voor meer informatie over dit project. Buurgemeenten zouden ook moeten aansluiten stelt hij in de vragen.

Ander aandachtspunt blijft het inzamelen van GFT afval, hiervan zit nog veel in het restafval maar bewoners van hoogbouwwoningen kunnen dit niet in een aparte inzameling inleveren. Het verwerken van GFT afval is minimaal vier keer goedkoper voor de gemeente dan het verwerken van restafval. Drankkartons en metalen mogen sinds een korte periode bij het plastic. De opbrengsten van het plastic zijn afgelopen jaar met 20% minder geworden.

Advertentie