Wat is verdacht gedrag? En wat doe je als iemand zich verdacht gedraagt? Die vragen probeerde buurtpreventie Zevenhuizen woensdagavond 20 september te beantwoorden.
Samen met gemeente Zuidplas, politieteam Waddinxveen-Zuidplas en de gemeentelijke handhavers regisseerde het buurtpreventieteam het spel Boef in de Wijk. Met dit spel probeert de organisatie mensen duidelijk te maken wat een verdachte situatie is en dat het belangrijk is goed te kijken en te luisteren.
Danny Vis, Jacco de Jong en Marina van Leeuwe van het buurtpreventieteam hebben niets aan het toeval overgelaten: een batterij aan laptops, iPads, portofoons doet de pub van Swanla lijken op een meldkamer. Samen met wijkagenten Bas Rijfers en Ton Bos zijn de voorbereidingen getroffen en de draaiboeken samengesteld. Maurice en Kees, beiden werkzaam bij de politie, speelden de boeven, en Jeroen van Lieshout haalde samen met Ton steeds de boeven op. Handhavers Eric en Shinaz ondersteunden bij enkele scenario’s met de aanhouding.
Ongeveer 15 deelnemers werden – na een korte uitleg – voor 5 verschillende scenario’s een wijk ingestuurd. Tijdens hun surveillance ontvingen de deelnemers via social media (Twitter in dit geval) de melding dat er een verdacht figuur was gesignaleerd. Een dergelijke boodschap ontvangen deelnemers aan de buurtapp in werkelijkheid via de WhatsAppgroep. Aan de hand van deze melding moesten de deelnemers zien te achterhalen wat precies aan de hand was. Dankzij aanvullende tweets werd de locatie of het signalement van de verdachte duidelijker, totdat deze uiteindelijk ontmaskerd werd door 1 van de deelnemers. Dit werd doorgegeven aan de tijdelijke meldkamer, die een politie-eenheid naar de locatie stuurde waar de boef was ontmaskerd. Hierna werd de boef door de politieagenten aangehouden en in de auto meegenomen voor verhoor. De winnaar kreeg een voucher, die later op de avond voor een oorkonde en een prijs werd ingewisseld.
Toen na de eerste casus duidelijk werd hoe het spel in zijn werk ging, raakten de deelnemers steeds fanatieker. Dat fanatisme resulteerde zelfs in een ontmaskering die luttele minuten na de eerste melding plaatsvond. Deelnemers gingen soms rennend door de straten, op zoek naar de boef.
Na het 5e scenario, waar een boef zich verstopt had tussen geparkeerde auto’s, verzamelde iedereen zich in dorpshuis Swanla, waar de resultaten werden doorgenomen. De winnaar van elke casus ontving van wethouder Jan Hordijk een oorkonde en een mooie prijs. Verder had de organisatie voor alle deelnemers een goodiebag klaarstaan.
Foto’s: Sylvia van Straalen