Het college van B&W in Zuidplas heeft besloten dat er definitief 13 tot 15 beschutte woonplekken komen bij de Christelijke zorgorganisatie de Hoop in Esse Zoom Laag in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat laat men weten in een informatienota aan de gemeenteraad. Vanwege de coronacrisis mogen de bewoners achteraf nog hun zegje doen in een webinar.
Vlak voor de jaarwisseling was er onrust bij de bewoners, diverse mensen hadden geen uitnodiging gehad en de gemeente blikt hierop terug in de informatienota : “Op 18 december 2019 werden zij middels een informatieavond geïnformeerd. Daarbij gaven veel bewoners aan verrast te zijn door het initiatief en zorgen te hebben over hun veiligheid. De meeste zorgen konden niet direct weggenomen worden“.
Omdat het college van B&W het als onderdeel van haar collegeprogramma vindt horen is men doorgegaan met het proces. In de informatienota laat het college van B&W weten aan de gemeenteraad : “Op 31 maart kwam er een verzoek vanuit de initiatiefnemers naar de gemeente toe, waarin de details van het initiatief waren uitgewerkt. Tussen 31 maart en 16 april is het principeverzoek vervolgens getoetst aan alle gemeentelijke kaders, zowel de ruimtelijke kaders als de kaders voor het zorgconcept. Essentieel hierbij was bijvoorbeeld de vraag of het initiatief binnen het bestemmingsplan zou passen, wat het geval bleek te zijn na controle door de ODMH. Ook was het belangrijk om de precieze doelgroep te definiëren en tot een passend aantal aan begeleidingsuren te komen, conform het concept ´Beschut Wonen“.
De Hoop ggz is een instelling met een christelijk karakter, maar elke doelgroep is welkom. Overdag hebben de bewoners in principe werk of dagbesteding, ´s avonds vindt er een gemeenschappelijke maaltijd plaats. Er is 24 uur per dag een aanspreekpunt aanwezig: dit zijn professionele begeleiders of de genoemde kernbewoners. In de Huizen van Hoop wordt een zero tolerance-beleid gevoerd ten opzichte van middelengebruik. Nuttiging van verslavende middelen in de voorziening is uitdrukkelijk verboden.
De overeenkomst geldt voor vijftien jaar. Wat er hierna met de locatie gebeurt is nog onzeker. Het is mogelijk dat de voorziening in dezelfde vorm doorgezet wordt, dat de woningen teruggaan naar de reguliere woningvoorraad of dat er een andere doelgroep gehuisvest wordt. Een jaar voordat de overeenkomst afloop wordt hierover overleg gevoerd tussen de gemeente, initiatiefnemers, bewoners van de wijk en bewoners van de Huizen van Hoop.
De gemeente, stichting de Hoop en Woonpartners Midden Holland gaan nog wel in overleg met de inwoners maar de komst gaat door. “Het initiatief valt nu binnen de coronacrisis, wat
sterke communicatie een nog grotere uitdaging maakt. Het college zet zich samen met de
initiatiefnemers zo goed mogelijk in om helder, open en frequent te communiceren. Hiertoe wordt op korte termijn een Webinar georganiseerd. Via een online platform kunnen bewoners al hun vragen stellen en in gesprek gaan met de gemeente, Stichting De Hoop ggz en Woonpartners Midden-Holland. Vanuit de gemeente zal wethouder De Haas aanwezig zijn, vanuit Stichting De Hoop zal de locatiemanager van De Hoop Esse Zoom aansluiten“laat de gemeente weten.
Daarnaast zijn wijkagent en handhaving op de hoogte van het initiatief. Zij staan in nauw contact met De Hoop GGZ en hebben een duidelijk veiligheidsprotocol. Ook start De Hoop ggz direct na besluitvorming met het leggen van contacten in de wijk.